Cum arata sanatatea mentala buna? Vezi daca te incadrezi!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 sep 2023, 04:05

Cu toții avem sănătate mintală, la fel cum avem sănătate fizică. Sănătatea noastră mentală este modul în care ne simțim în interior sau emoțional.

Sursa: PixaBay

Cu toții avem sănătate mintală, la fel cum avem sănătate fizică. Sănătatea noastră mentală este modul în care ne simțim în interior sau emoțional.

Cu toții avem sănătate mintală, la fel cum avem sănătate fizică. Sănătatea noastră mentală este modul în care ne simțim în interior sau cum ne simțim din punct de vedere emoțional. Este un pic ca vremea internă.
Sănătatea noastră mentală este cel puțin la fel de importantă ca și sănătatea noastră fizică. Ea ne afectează puternic viața de zi cu zi- cum ne simțim pentru noi, precum și capacitatea noastră de a face lucrurile de care avem nevoie și pe care ni le dorim, inclusiv munca, studiile, relațiile cu oamenii și grija față de noi înșine și față de

ceilalți.
Un alt mod de a ne gândi la sănătatea mintală este ca și cum ne-am gândi la vreme. Pe măsură ce se schimbă anotimpurile, se schimbă și vremea. Există zile luminoase și însorite care ne fac să ne simțim fericiți și să ne dorim să facem lucruri precum ieșirile în aer liber, dar în alte zile vremea se poate schimba în zile mai întunecate, ploioase, în care nu vă vine să ieșiți din casă.
La fel ca vremea, sănătatea ta mintală poate trece prin perioade de energie pozitivă și luminoasă, dar și prin perioade în care poate scădea și te poate trage pe un drum mai întunecat. Este posibil să vă simțiți obosit și să vă lipsească motivația sau energia pentru a face lucrurile simple, cum ar fi să vă dați jos din pat sau să vă continuați ziua.
Indiferent de ceea ce simțiți, să știți că acest lucru este complet normal și că puteți căuta sprijin sau puteți vorbi cu familia și prietenii despre cum vă simțiți.

Mulți oameni sunt reticenți în a vorbi despre sentimentele lor și despre sănătatea lor mintală- există încă un stigmat în jurul acesteia. În mod ironic, faptul că nu ne împărtășim sentimentele cu nimeni sau că nu știm ce sentimente avem, ne poate înrăutăți sănătatea mintală. Vorbirea ne poate ajuta să ne regăsim speranța și să ne simțim mai aproape de alte persoane.

O mai bună sănătate mintală

Atunci când sănătatea noastră mintală este bună, ne simțim bine în interior. Ne putem simți calmi sau mulțumiți, pașnici, plini de speranță, ne acceptăm pe noi înșine și ne simțim apreciați de persoanele care contează pentru noi. O sănătate mintală bună ne face viața mai ușoară. Ne ajută să ne calmăm și să ne liniștim atunci când suntem supărați, să facem față pierderilor, schimbărilor, temerilor și incertitudinilor din viață, să stabilim și să menținem relații bune cu alte persoane și să învățăm.

A avea o sănătate mintală bună nu înseamnă să te simți bine tot timpul. Cu toții avem suișurile și coborâșurile noastre. Viața este plină de riscuri, griji și pierderi inevitabile, care afectează pe toată lumea. Uneori, sentimentele dificile trec repede și ne revenim. Alteori ne luptăm pentru mult mai mult timp. Acest lucru se poate întâmpla oricăruia dintre noi.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cum arată o sănătate mintală bună?

Răspunsul la această întrebare este dificil de dat. Nu există un exemplu "perfect" de sănătate mintală bună, deoarece sănătatea mintală bună va arăta diferit pentru fiecare persoană.
Dar există câteva caracteristici pe care le putem identifica și care se pot manifesta în moduri diferite pentru diferite persoane.
Un sentiment de scop, claritate și pasiune
O stimă de sine ridicată și un sentiment de încredere
Un sentiment ridicat de apartenență
Capacitatea de a exprima sentimentele, emoțiile și gândurile în moduri sănătoase
Reziliență crescută (în special pentru acele momente slabe din viață)
Capacitatea de a forma și de a menține relații bune
Capacitatea de a naviga prin schimbare, incertitudine (de exemplu, gândirea de viitor)
Grija pentru sănătatea fizică și sănătatea emoțională

Citește și: 14 alimente recomandate! Afla ce te ajuta si ce sa eviti!

Citește și: 8 sfaturi de alimentație sănătoasă pentru sănătatea mintală!

Citește și: Care sunt simptomele celor 3 tipuri de stres?