Mai multe sondaje de opinie au apărut pe piață, realizate fie de partidele politice, fie de diferite case de sondaje. Campania electorală pentru alegerile parlamentare 2020 a început pe 6 noiembrie și se va încheia pe 5 decembrie, la ora 07:00.
Un sondaj IMAS, realizat înainte cu o lună de alegerile parlamentare 2020, situau PNL pe primul loc, cu 32,6% dintre preferințele celor intervievați. În luna septembrie PNL avea 34,7% dintre preferințele alegătorilor.
PSD se afla, potrivit sondajului IMAS, pe locul 2 în preferințele alegătorilor, cu 21,7%. PSD se află în creștere în acest sondaj față de septembrie.
Pe locul 3 se afla USR-Plus, cu 20,4%.
Urmează, în sondajul realizat de IMAS, Pro România, cu 8,9% dintre preferințele alegătorilor, UDMR, cu 5,1% și PMP, cu 4,8%.
Sondajul a fost realizat de IMAS în perioada 7 – 28 octombrie, pe un eşantion de 1010 persoane.
Afla aici date in timp real: Exit Poll Alegeri Parlamentare 2020 si care este prezenta la vot.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce spune sondajul lui Vasile Dîncu
Vasile Dîncu, sociolog și președintele Consiliului Național al PSD, fost patron al casei de sondaje IRES, consideră că PNL și PSD se află la peste 30% în acest moment.
„Ultimele studii pe care le-au făcut colegii mei arată că PNL și PSD se află undeva, în marja de eroare, peste 30 la sută, cu partidul liberal ușor în față, pentru că are un bonus de guvernare și un bonus de spirală a tăcerii- nimeni nu se opune guvernului sau puțini se opun guvernului atunci când îi întrebi.
Deci, peste 30 la sută se află PNL-ul și PSD-ul, în urcare USR-ul, undeva după 15 la sută, începe să urce și probabil va obține un scor destul de bun, diferit de cel de la locale, care definea o altă situație electorală. Apoi, se află la marginea intrării în Parlament, undeva la 5 la sută, PMP-ul și partidul lui Victor Ponta”, a declarat Vasile Dîncu, citat de Digi24.Vasile Dîncu a încercat să explice și ce s-ar întâmpla dacă Pro România și PMP nu ar intra în Parlament. În cazul mai ales al Pro România, situația pare improbabilă, având în vedere sondajul IMAS.
„Există un scenariu foarte simplu pe care îl putem face aici: dacă PMP-ul și cu Pro România nu intră și mai sunt și alte partide- spectrul este foarte mare al celor care s-au înscris la alegeri-, atunci resturile vor fi foarte mari și atunci atât PNL-ul, cât și PSD-ul se pot apropia la 40 la sută, iar în situația asta devine important UDMR-ul,
devin importante minoritățile. Atunci, se schimbă situația. Atunci, poate, de exemplu, să rămână USR-ul deoparte, pentru că oricare dintre aceste două partide ar putea să facă o majoritate cu UDMR-ul, minoritățile, pentru că ar fi un rest foarte mare care s-ar aduna și ar fi un bonus pentru câștigător și pentru cel de pe locul doi”, a mai declarat Vasile Dîncu, și el candidat la alegerile parlamentare din acest an .Citeste si: Cum vor putea vota românii din diaspora la Alegerile Parlamentare 2020