Cum arată uzina Azovstal din Mariupol, unde s-ar adăposti zeci de copii și femei de atacurile armatei ruse

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 19 ian 2023, 09:20

Cum arată uzina Azovstal din Mariupol

Sursa: Twitter Beaver

Aproximativ 1.000 de civili printre care femei, copii și vârstnici se adăpostesc în interiorul fabricii de fier și oțel Azovstal. Trupele ruse bombardează constant uzina din portul orașului Mariupol.

Cum arată uzina Azovstal din portul orașului Mariupol, bombardată constant de soldații ruși. Potrivit șefulului poliției  Mariupol, Myhailo Vershynin, uzina adăpostește în prezent aproximativ 1000 de civili printre care femei, copii și vârstnici. 

Cum arată uzina Azovstal din Mariupol 

Myhailo Vershynin, șeful poliției de patrulare din Mariupol, a declarat pentru CNN  că aproximativ 1.000 de civili, inclusiv femei, copii și bătrâni, se adăpostesc în interiorul uzinei Azovstal pe care forțele militare ruse o bombardează constant. 

În imagini se vede cum arată uzina Azovstal din Mariupol în al cărei subsol și-au găsit adăpostul peste 1000 de civili printre care copii, femei și vârstnici. 

Citeste si: Câți militari ruși au murit în războiul din Ucraina. Ministerul rus al Apărării a publicat numărul lor

 

În subsolul uzinei siderurgice Azovstal din orașul portuar ucrainean asediat Mariupol și-au găsit adăpostul mii de civili, printre care și copii, femei și vârstnici. 

Myhailo Vershynin a mai declarat că trupele ruse folosesc populaţia civilă rămasă în oraş- aproximativ 100.000 de oameni- pentru degajarea spaţiilor publice de dărâmături, strângerea cadavrelor şi înhumarea lor în gropi comune, în schimbul "hranei" oferite ruşi.

În acelaşi timp, armata rusă a evacuat cu forţa în jur de 150 de copii din Mariupol, între 100 răniţi şi copii bolnavi internaţi în spital, a denunţat duminică Grupul pentru drepturile omului din Crimeea, citat de Ukrinform.



"Trupele ruse au evacuat cu forţa aproximativ 150 de copii din Mariupol şi i-au dus în direcţia Doneţkului ocupat şi oraşului rusesc Taganrog", a declarat Olga Skripnik, citată de EFE.

Citeste si: „Măcelarul de la Bucha”, binecuvântat de Biserica Ortodoxa Rusă! El este comandantul care a ordonat violurile si crimele de lângă Kiev

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denys Prokopenko, din Mariupol, a declarat într-o înregistrare video postată luni pe Telegram că forțele ruse au tras “de bună voie” asupra fabricii siderurgice Azovstal, unde peste 1000 de civili se adăpostesc alături de forțele ucrainene. 

Regimentul Azov, o unitate care a început ca o miliție ultranaționalistă, dar care s-a integrat între timp în forțele armate ucrainene, a publicat luni seara un video cu femei și copii în care se poate vedea cum  arată uzina Azovstal din Mariupol. 

 

Comandantul unității marine ucrainene din oraș a spus că Mariupol este „acum iadul pe pământ”. „La uzina Azovstal, femeile cu copii și bebeluși trăiesc în buncăre. În foame și frig. În fiecare zi sunt vizați de aviația inamică. Răniții mor în fiecare zi pentru că nu există medicamente, apă, mâncare", a povestit Serhii Volyna, comandantul Brigăzii 36 Marine Separate, într-o scrisoare deschisă adresată Papei Francisc și publicată luni pe site-ul Ukrainska Pravda.

Citeste si: Câți militari ruși au murit în războiul din Ucraina. Ministerul rus al Apărării a publicat numărul lor

Uzina Azovstal reprezintă ultimul punct de rezistenţă din oraşul-port Mariupol 

Trupele ruse afirmă că deţin controlul asupra oraşului Mariupol, în timp ce Batalionul Azov spune că rezistă în gigantul combinat metalurgic, Azovstal.

„Oţelăria are buncăre nucleare, tuneluri, este construită pentru a rezista unui conflict nuclear, sunt foarte bine pregătite pentru apărare”, a declarat el. „Au avut la dispoziţie mai mult de 50 de zile pentru a o fortifica şi a construi căi de evacuare. Bănuiesc că, dacă nu vor fi sterşi de pe faţa pământului, vor rămâne acolo mult timp. Este credibil scenariul unei rezistenţe de tip gherilă”, a declarat specialistul militar Justin Crump pentru BBC, citat de adevărul.ro. 

Ucraina le-a solicitat trupelor ruse să permită deschiderea unor coridoare umanitare în Mariupol pentru ca civilii şi militarii răniţi să plece, însă evacuări nu au avut loc de câteva săptămâni.   

Oficialii locali au aproximat că până la 20.000 de civili ar fi fost omorâţi în urma atacurilor şi a asediului trupei ruse.   

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu publicat de CNN, a refuzat ideea de a lăsa Rusia să preia teritorii din estul Ucrainei pentru a opri războiul. „Ucraina şi oamenii săi sunt clari. Nu avem nicio pretenţie asupra teritoriilor nimănui, dar nu vom renunţa la ale noastre", a declarat el.