Cum au votat romanii? PREZENTA la vot in mediul rural si urban in turul al doilea de scurtin

Autor: A.D. Editor: Alina Dirdala
Actualizat: 27 mar 2017, 19:47

Peste 11 milioane de romani au iesit, ieri, la vot! Iar majoritatea a decis. Analizam, imediat, modul in care s-au împartit voturile. Iata cifrele unei zile istorice pentru Romania!

Peste 64 la suta dintre romanii cu drept de vot au mers duminica la urne. Balanta s-a inclinat in favoarea lui Klaus Iohannis, cu o diferenta de 10 procente. 11 milioane şi 341 de mii de romani si-au exercitat dreptul constitutional. O cifra record, cum numai la alegerile prezidentiale din 1996 s-a mai inregistrat. Atunci, romanii s-au prezentat in proportie de 76 la suta la urne ca sa aleaga intre Emil constantinescu si Ion Iliescu.

Ieri, alegatorii din mediul rural au fost ceva mai harnici. La sat, prezenta la urne a fost de peste 62 de procente, in timp ce, la oras, numai 61,41 la suta dintre alegatori au deschis usile sectiilor de votare. Klaus Iohannis si-a spulberat adversarul in Harghita, unde a obtinut aproape 80 la suta dintre voturi.

Rezultate la fel de bune pentru candidatul ACL s-au inregistrat si in judetele Cluj si Sibiu.

Aici, contracandidatul sau, Victor Ponta a reusit cu greu sa treaca peste pragul de 20 de procente. In schimb, Victor Ponta a fost marele castigator din sudul tarii. In Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea i-a adus candidatului PSD 63,42 la suta dintre voturi.

Si in alte 2 judete, Ponta a trecut de pragul de 60 la suta din voturi. Recordul a fost inregistrat in Giurgiu: unde sapte din zece voturi au fost pentru PSD.

Si in Mehedinti, Victor Ponta a reusit sa adune peste 63 la suta dintre voturile exprimate. O alta surpriza pentru Victor Ponta a venit din judetul care l-a trimis in Parlament, aici a adunat numai 58 la suta din voturi.

##VIDEO127118##

Rezultatele arata clar ca intre primul si cel de-al doilea tur electoral, alegatorii au avut timp suficient sa se razgandeasca. Daca pe 2 noiembrie, Victor Ponta a fost preferat in Moldova si Muntenia, ieri, scorul s-a inversat.

Klaus Iohannis a reusit sa intoarca rezultatul in cateva judete importante, cum ar fi Suceava.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Acelasi lucru s-a intamplat si la Iasi. Aici, diferenta in favoarea lui Iohannis a fost si mai mica. Putin peste un procent. In sectiile de votare de peste hotare au votat peste 378 de mii de romani.

Cei mai multi in Italia, Spania si Republica Moldova. Ponta a castigat numai peste Prut, pentru ca in Europa, Iohannis sa fie marele castigator.

Cei mai harnici si mai nerabdatori sa puna stampila pe vot au fost alegatorii din Teleorman si Olt, doua zone cunoscute drept sustinatoare ale Partidului Social Democrat. Dupa numai 3 ore de la deschiderea urnelor, peste 10 la suta dintre cei cu drept de vot trecusera deja pe la urne.

La finalul zilei, cea mai mare prezenta la urne s-a inregistrat in Ilfov, unde opt din zece oameni au iesit la vot. Surpriza este alta: romanii din Sibiu si Cluj s-au mobilizat exemplar, ajungand astfel in topul judetelor fruntase, aducand un imbold pentru victoria lui Klaus Iohannis.

Judetele codase au fost Harghita si Covasna, unde nici macar jumatate dintre alegatori nu s-au prezentat la urne. O alta supriza a venit din partea bucurestenilor care au ajuns la urne in numar mare. Peste 1 milion de romani au votat pe listele suplimentare.

Asta inseamna ca 1 din 10 romani nu erau acasa in momentul in care si-au exercitat dreptul constitututional. Intr-o comuna din Mehedinti, de exemplu, prezenta la urne a fost de 433 la suta! Altfel spus, pe langa fiecare localnic cu drept de vot, in cabina au mai intrat alte trei persoane inregistrate pe listele suplimentare. Primarul are si o explicatie- sectia de votare respectiva se afla în apropierea Vamii de la Portile de Fier II.