Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut apel la calm și le-a transmis românilor că este exclus ca benzina să ajungă la 10 sau 11 lei litrul.
Pentru ca litrul de benzină să ajungă cel puțin 10 lei este necesar ca barilul de petrol să coste în jur de 160 de dolari, informează hotnews.ro. Săptămâna trecută barilul de petrol costa în jur de 105 dolari.
Cum calculezi ce preț va avea benzina în funcție de cotația barilului
Prețul benzinei este determinat de prețul barilului de petrol, la care se adaugă acciza la carburant.
Iată cum se calculează prețul litrului de benzină, potrivit colegilor noștri de la hotnews.ro:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Ministrul Energiei, Virgil Popescu: România nu are nicio problemă cu stocurile de carburanți
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut un apel la calm în condițiile în care benzinăriile au fost luate cu asalt de către români. Această "psihoză", cum a caracterizat-o chiar ministrul Energiei, s-a creat după ce românii au văzut că la o benzinărie din județul Bihor prețul la benzină și motorină depășea 11 lei litrul.
Virgil Popescu a dispus controale la benzinăriile unde prețul carburantului a crescut nejustificat.
"Vreau să mai subliniez încă o dată faptul că România nu are nici o problemă cu stocurile de carburanți, pentru că avem resurse. Stațiile de distribuție vor avea, în continuare, benzină și motorină și ca urmare nu există nici un motiv pentru explozia prețurilor. Avem un conflict armat la granița României, iar eu cred că ceea ce s-a întâmplat aseară face parte dintr-un război hibrid care s-a petrecut pe teritoriul nostru.
Astăzi, la Guvern, am avut o întâlnire în care am discutat despre măsurile pe care le vom lua începând cu data de 1 aprilie pentru piața de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale. La întâlnire au participat reprezentanți ai ANRE, furnizori și distribuitori. Important de știut este faptul că Ministerul Energiei are finalizată OUG cu privire la măsurile pe care le vom lua, însă așteptăm până mâine de la ANRE niște soluții care se referă la tarifele de reglementare pe care să le integrăm în Ordonanță.
Ulterior, săptămâna viitoare, după ce finalizăm consultarea pe proiectul de Ordonanță cu toți actorii din piață, vom aproba OUG.Tot astăzi, în Guvern, am aprobat Ordonanța care salvează Complexul Energetic Oltenia. CEO va deveni un producător de energie electrică pe bază de cărbune, gaz și energie regenerabilă. Iar în acest sens reamintesc faptul că pentru Complexul Energetic Oltenia s-au depus proiecte de investiții cu finanțare din Fondul pentru Modernizare. Mai mult, CEO îşi va creşte capacitatea de producţie din luna mai cu 300 MW", scria pe Facebook ieri ministrul Energiei, Virgil Popescu.