CUM COMENTEAZA presa internationala despre arestarea lui Gigi Becali

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 01:18

Principalele agentii de presa straine au relatat luni despre condamnarea la inchisoare a deputatului roman George Becali, finantatorul clubului de fotbal Steaua Bucuresti, precum si a fostului ministru al Apararii Victor Babiuc, intr-un caz de schimb de terenuri datand din anii '90.

 Finantatorul clubului roman de fotbal Steaua Bucuresti, Gigi Becali, si un fost ministru al Apararii, Victor Babiuc, au fost condamnati luni la inchisoare pentru un schimb ilegal de terenuri, scrie AFP.

Becali a incercat sa paraseasca Romania in noaptea de duminica spre luni, dar a fost impiedicat sa faca acest lucru de catre politia de frontiera pe aeroportul din Bucuresti, adauga agentia franceza.

Afirmand ca a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru abuz de putere, Reuters aminteste ca Becali este doar unul dintre cele cateva nume mari care risca o condamnare in Romania, tara care

incearca sa demonstreze ca poate combate coruptia la nivel inalt.

Uniunea Europeana, la care Romania a aderat in 2007, monitorizeaza sistemul judiciar roman si a cerut in mod repetat actiuni mai ferme impotriva oficialilor suspectati de abuzuri.

Excentricul Becali, fost cioban, care a infuriat grupurile pentru apararea drepturilor omului cu opozitia sa afisata fata de homosexuali si drepturile minoritatilor, a castigat un mandat in Parlament in decembrie si a devenit membru al Comisiei Juridice, adauga Reuters.

El a demisionat din cadrul aliantei la inceputul anului, dar a ramas deputat independent.

Associated Press prezinta intr-o stire scurta informatia potrivit careia finantatorul clubului de fotbal Steaua, un fost sef al Statului Major si un fost ministru al Apararii au fost condamnati la doi ani de inchisoare fiecare pentru abuz de putere si mita intr-un caz de schimb ilegal de terenuri care a avut loc in perioada 1996-1999.

Agentia belgiana Belga aminteste ca sentinta pronuntata este definitiva si adauga ca Steaua Bucuresti, detinuta de Becali, este campioana Romaniei in acest sezon.

Agentia italiana Ansa prezinta, de asemenea, pe scurt informatii privind condamnarea lui Becali si motivele care au determinat-o.

Publicatia sportiva L'Equipe adauga ca pierderile statului roman in aceasta afacere se ridica la 892.000

de dolari, in timp ce postul de televiziune Eurosport adauga ca Becali a incercat sa paraseasca tara cu destinatia Israel.

Chicago Tribune: Patronul Steaua Bucuresti a fost condamnat pentru abuz de putere

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Publicatia

a preluat materialul Reuters despre condamnarea lui Gigi Becali.

The Independent: Rasist, sexist si membru al Parlamentului- patronul Steaua Bucuresti

A fost catalogat drept misogin, homofob si rasist. A stat la Bruxelles ca membru al Parlamentului European, iar acum este membru al Parlamentului Romaniei. Recent a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendar pentru rapire. Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua Bucuresti, este unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, castigandu-si averea cu ajutorul unei afaceri cu armata romana la scurt timp dupa caderea regimului Ceausescu.

Organizatiile de protectie a drepturilor omului l-au acuzat de numeroase ori de discriminare, Becali spunand si despre Lady Gaga, care a concertat la Bucuresti, ca este "Satana".

Potrivit deciziei luate luni, completul de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

In cazul finantatorului echipei Steaua Bucuresti- condamnat anterior la trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul privind sechestrarea de persoane-, instanta a revocat suspendarea executarii acestei pedepse. Judecatorii au reindividualizat pedepsele de cate trei ani de inchisoare primite de Becali in acel dosar si le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

Dupa recontopirea pedepselor, au aratat judecatorii, Gigi Becali urmeaza sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de inchisoare cu executare, din care instanta a dispus sa fie scazuta perioada 2 aprilie- 17 aprilie 2009, in care omul de afaceri a fost retinut si arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrarii de persoane.( sursa Mediafax)

 

 

 

Taguri: