Cum crești corect puii: 5 sfaturi practice

Autor: Oana Picerea

Creșterea puilor abia ieșiți din ou nu este deloc o activitate complicată, iar dacă știi exact cum trebuie să procedezi, ai putea-o găsi chiar reconfortantă. Totuși, o astfel de activitate trebuie tratată cu toată seriozitatea pentru că puii sunt foarte sensibili în primele zile de viață.

Tocmai, de aceea, ne-am gândit că niște sfaturi practice în acest sens îți vor fi de folos dacă te vei decide vreodată să crești pui de o zi.

Folosește paie sau talaș pentru așternut

Adăpostul puilor trebuie să fie deja pregătit la venirea acestora pe lume, într-un spațiu care să aibă exclusiv această destinație. În funcție de numărul puilor, poate fi o cutie de carton, o valiză veche sau un spațiu împrejmuit într-o încăpere curățată și dezinfectată în prealabil.

Important este ca puii să nu stea înghesuiți și să aibă parte de un așternut confortabil. Paiele și talașul sunt cele mai potrivite materiale pentru amenajarea așternutului pentru că sunt ușor de procurat, se usucă repede și împiedică dezvoltarea bacteriilor.

E de preferat să folosești astfel de materiale în loc de țesături textile sau hârtie, fiindcă acestea rețin umiditatea și provoacă disconfort.

Instalează o lampă cu bec infraroșu

Căldura și lumina sunt alte două aspecte esențiale de care trebuie să ții cont în creșterea puilor. Aceștia au nevoie de lumină 20 de ore pe zi, iar temperatura trebuie să se mențină constant între 30 și 32 de grade C.

Pare destul de dificil, însă o lampă cu bec infraroșu pentru pui poate asigura condițiile optime de lumină și căldură într-un adăpost. Lăsată aprinsă permanent, aceasta difuzează lumină la o intensitate potrivită, iar căldura becului ajută la menținerea temperaturii.

Lampa se montează pe un dispozitiv care permite ca becul să fie ridicat sau coborât, astfel încât să dea mai multă sau mai puțină căldură în adăpost.

Amenajează o zonă de odihnă

Lumina aprinsă permanent poate fi deranjantă pentru puii care se odihnesc, de aceea este necesar ca aceștia să aibă un spațiu special amenajat. Pentru aceasta, trebuie să împarți adăpostul în două zone: una care să fie expusă permanent la lumină, iar cealaltă să fie acoperită.

Instinctiv, puii care vor să doarmă se vor retrage în această zonă protejată de lumină unde se pot odihni fără să fie deranjați.

Nu le pune apă în vase adânci

Castroanele, cratițele sau alte vase adânci folosite pentru apă sunt adevărate capcane mortale pentru puii încă neadaptați. Aceștia se pot cățăra pe marginile vasului de unde vor cădea în apă și riscă să se înece dacă nu sunt scoși imediat.

Mult mai sigure sunt farfuriile întinse, însă noi îți recomandăm să folosești o adăpătoare special adaptată pentru pui. Există mai multe tipuri de adăpători, așa că poți găsi ușor modelul potrivit în funcție de necesități. 

Apa trebuie să fie mereu proaspătă și curată, așa că este de preferat să o schimbi de trei ori pe zi.

Asigură-le acces la hrană în mod egal

În primele săptămâni de viață, puii sunt foarte lacomi și se înghesuie la mâncare, chiar dacă au parte de ea din belșug. Întotdeauna, puii mai mari îi vor da la o parte pe cei mai puțin dezvoltați, iar aceștia din urmă riscă să rămână nemâncați de fiecare dată.

Pentru a evita astfel de situații, folosește hrănitori cu suficient de multe găuri astfel încât fiecare pui să poată avea acces la ele.

De aceste sfaturi trebuie să ții cont circa o lună și jumătate, până când puii cresc și pot fi mutanți din adăpost în aer liber, unde vor învăța rapid să-și poarte singuri de grijă.