Cum cumpărăm vechime în muncă? Care sunt condițiile și pașii pe care trebuie să îi parcurgem

Author: Diana Tilă
Actualizat: 20 mar 2023, 22:06

Casa de Pensii Publice a făcut un anunț care îi vizează pe viitorii pensionari ai României. Posibilitatea cumpărării de vechime în muncă va dispărea

Casa de Pensii Publice a făcut un anunț important pentru viitorii pensionari ai României. Posibilitatea cumpărării de vechime în muncă va dispăre a. Așadar, cei care își doresc să apeleze la această practică mai au timp până pe 31 august pentru a-și finaliza stagiul de cotizare de 15 ani. 

Citește și: Informația momentului pentru toți românii. Marius Budăi a anunțat ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Cum cumpărăm vechime în muncă? Care sunt condițiile și pașii pe care trebuie să îi parcurgem

Românii, care nu au adunat numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat, mai pot cumpăra vechime în muncă și în acest an, până la 31 august.

Cei care vor să facă acest lucru trebuie să se prezinte la unul dintre ghișeele Casei de Pensii, unde vor verifica pentru început care sunt perioadele pentru care nu s-au plătit contribuții.

După aceea se pot stabili perioadele pentru care se cumpără vechimea în muncă. Românii trebuie să completeze declarația, dar și contractul și să le dea la ghișeu. 

Citește și: Tichete cadou de Ziua Bărbatului, pe data de 19 noiembrie. Gabriela Firea vrea ca toți angajații să beneficieze de drepturi egale

Antena 3 a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect și a prezentat cazul unui bărbat care mai are nevoie doar de câțiva ani pentru a beneficia de pensia de la stat.

"Minimul este de 15 ani. Eu întâmplător aveam numai 12 ani acoperiți, deci am de recuperat o perioada de circa 3 ani. Prima dată am fost ajutat să obțin o evaluare grosieră a perioadei lipsă și când am venit aici pur și simplu mi-au dat formularele să le completez", a spus Dan.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Contribuția minimă este de 750 de lei pe lună, adică 9.000 lei pe an. Costul vechimii în muncă este mai mare cu circa 100 lei față de anul trecut și se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Plata se face dintr-o dată sau eșalonat, pentru maxim 6 ani consecutivi sau pe bucăți.

"Putem să ne cumpărăm vechime de când am împlinit 18 ani și până la vârsta standard de pensionare. Perioada pentru care dorim să o cumpărăm nu trebuie să fi avut șomaj, pensie de invaliditate, creștere, îngrijire copil, contract de muncă nici în țară, nici în alt stat al Uniunii Europene și nici un alt stat cu care România are acord", spune Popescu Ionela Cristina, inspector Serviciul Contribuții. 

Citește și: Câți pensionari există în România? Cele mai noi date publicate de autorități. Pensia medie lunară a crescut

Cu toate că mulți români ar vrea să cumpere vechime în muncă, aceștia nu o fac pentru că li se pare mult prea costisitor.

"Este destul de greu pentru că foarte multe persoane care au muncit foarte mulți ani au fost păcălite prin faptul că li s-au spus că le-au făcut contracte de muncă, că li s-au plătit asigurările și toate astea și s-au trezit la o anumită vârstă când și-au luat desfășurătorul pentru cotizație să nu mai există acei bani. Să își cumpere vechime, dar din ce? Că nu poate să-și permită, asta este ideea", spune o femeie. 

De la sfârșitul anului 2020 până în prezent, la Casa de Pensia a Municipiului București au fost semnate 3.216 contracte pentru cumpărare de vechime în muncă. Deocamdată nu se știe dacă va mai exista această posibilitate de completare a anilor de muncă după data de 31 august.