##VIDEO111223##Astmul bronsic este o afectiune cronica ce se caracterizeaza printr-o hiperreactivitate a musculaturiii bronsice care determina un raspuns exagerat bronhospastic la stimuli tolerati de persoanele normale: alergeni, polenuri, aer rece, efort fizic.
Obstructia aparuta in urma contactului este reversibila, exacerbarile astmului si declansarea crizei popriu-zise fiind de cele mai multe ori urmarea unui proces inflamator la nivelul cailor aeriene pulmonare.
Cel mai adesea incriminate virusuri sunt virusul respirator sincitial (in declansarea crizei la copil) si rhinovirusurile (in declansarea crizei la adult).
Tratamentul astmului este unul cronic (toata viata), iar schema terapeutica este adaptata fiecarui pacient in parte, in functie de istoricul natural al bolii si de antecedentele medicale.
Pentru a-si imbunatati calitatea vietii, pacientii sunt sfatuiti sa urmeze recomandarile medicului curant, sa isi administreze corect tratamentul si sa se informeze cu privire la particularitatile cazului sau. Aceasta implica cunoasterea factorilor declansatori (a triggerilor) si incercarea de a-i evita, pentru a reduce numarul crizelor.
Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii