Cum este sărbătorit în Europa Sf Nicolae 2024! Motivul pentru care copiii din Franța îi lasă Moșului un pahar cu vin

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 dec 2024, 12:52

Cum este sărbătorit Sf Nicolae în alte țări pe 6 decembrie

Sursa: pixabay.com

Care este diferența dintre Moș Nicolae și Moș Crăciun? Cum aleg copiii să îl sărbătorească pe Moș Nicolae în diverse colțuri ale lumii?

În luna decembrie, Moș Nicolae aduce bucurie copiilor din întreaga lume, iar tradițiile legate de această sărbătoare variază de la o țară la alta. De la ghetuțele lăsate sub brad în România, până la paharele cu vin din Franța, Moș Nicolae este un simbol al generozității și al ajutorului oferit celor nevoiași. Cum este sărbătorit Moș Nicolae în diverse colțuri ale lumii și care sunt diferențele între acest personaj și celebrul Moș Crăciun?

Tradițiile de Moș Nicolae în România și în alte țări

În fiecare an, în luna decembrie, copiii din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare darurile aduse de Moș Nicolae sau Moș Crăciun. În timp ce în România și multe alte țări europene Moș Nicolae vine în ajunul zilei sale, pe 5 decembrie, pentru a aduce cadouri și bucurii copiilor cuminți, în alte părți ale lumii, tradițiile diferă semnificativ.

Moș Nicolae este un personaj fascinant, cu o istorie adânc înrădăcinată în tradițiile creștine, iar modul în care este sărbătorit variază de la o țară la alta. Un exemplu interesant este faptul că în Franța, copiii lasă pentru Moș Nicolae un pahar cu vin, tradiție legată de un obicei local din regiunile estice ale țării.

În România, Moș Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți și este cunoscut pentru faptele sale de milostenie, în special pentru ajutorul acordat celor trei fete sărace.

Tradiția spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb și lasă cadouri în ghetuțele copiilor cuminți, iar cei care nu au fost ascultători primesc o nuielușă. De asemenea, în diverse regiuni din țară, există obiceiul ca fetele să pregătească plăcinte, iar băieții să vină la petrecerea organizată în ajunul zilei de 6 decembrie. Totodată, crenguțele de pomi fructiferi aduse în casă și puse în apă simbolizează un an roditor.

Citește și: Legenda Sf Nicolae 2024: Motivul pentru care Moșul lasă o nuielușă în ghetuțele copiilor neascultători

Tradiții de Moș Nicolae în Franța

Unul dintre cele mai interesante obiceiuri de Moș Nicolae din Franța este tradiția ca în ajunul zilei de 6 decembrie, copiii să lase pentru Moș Nicolae un pahar cu vin și pentru măgărușul său morcovi și zahăr.

Această tradiție este o reminiscență a obiceiurilor din regiunile estice ale Franței, unde Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard, un personaj care îngrijește de cei răi și îi mustră pe copii cu o nuielușă. În schimb, copiii care au fost cuminți primesc dulciuri și ciocolată. Această imagine a lui Moș Nicolae este un simbol al generozității, iar actul de a lăsa vin pentru el este un semn de recunoștință.

Moș Nicolae în alte țări europene

Spania: În Spania, Moș Nicolae este adesea însoțit de un „episcop copil” care împărătește daruri și cântă orații. Acest obicei este însoțit de mâncăruri tradiționale precum nucile și prăjiturelele.

- Germania: În Germania, copiii își pregătesc ghetuțele și, în ajunul zilei de Sf. Nicolae, își scriu dorințele. Moș Nicolae vine cu o nuielușă și o carte în care notează faptele copiilor, iar aceștia pot primi dulciuri sau nuielușe în funcție de comportamentul lor.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

- Olanda: În Olanda, Moș Nicolae vine pe mare din Spania și este însoțit de Zwarte Piet (Petru cel Negru), care aduce daruri celor cuminți și le amenință pe cele obraznice cu pedepse.

- Italia: În Italia, copiii lasă scrisori pentru Moș Nicolae, promițând să fie cuminți în anul care vine. În regiunile de sud, există și tradiția "Rito delle nubili", în care tinerele fete primesc daruri ca semn al sprijinului sfântului pentru găsirea unui soț.

Citește și: Rugăciunea făcătoare de minuni care se citește pe data de 6 decembrie: Biserica din București unde credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Nicolae

Diferențele dintre Moș Nicolae și Moș Crăciun

Deși amândoi sunt personaje inspirate de Sfântul Nicolae și aduc daruri copiilor, există diferențe semnificative între Moș Nicolae și Moș Crăciun:

Moș Nicolae vine în ajunul zilei de 6 decembrie, călare pe un cal alb, și lasă daruri în ghetuțele lustruite ale copiilor cuminți. El este însoțit adesea de un însoțitor sever care mustră copiii obraznici.

Citește și: Se spală pe 6 și 7 decembrie 2024. Tradiții și obiceiuri respectate de români de Sfântul Nicolae și Sfânta Filofteia

Moș Crăciun vine în ajunul Crăciunului, pe o sanie trasă de reni, și lasă daruri sub bradul de Crăciun. În general, Moș Crăciun este însoțit de Crăciunița și are o imagine mai veselă, asociată cu sărbătoarea Crăciunului.

Astfel, tradițiile și obiceiurile din jurul Moșului Nicolae și Moșului Crăciun sunt pline de semnificație și variază considerabil de la o țară la alta, dar amândoi sunt simboluri ale bunătății și dăruirii. Moș Nicolae rămâne un personaj important în cultura europeană, fiind adesea considerat predecesorul lui Moș Crăciun, iar obiceiurile care înconjoară sărbătoarea lui continuă să aducă bucurie copiilor din întreaga lume.