Cum este stabilită data Paștelui ortodox și catolic

Autor: Denisa Irimia

În acest an, sărbătoarea Paștelui Ortodox și cea a Paștelui Catolic cad la o diferență de o săptămână. Pentru determinarea precise a datei acestor sărbători pascale, se iau în considerare două fenomene naturale deosebit de importante.

Metoda de stabilire a procesului de calcul al datei variabile a Paștelui a fost instituită în anul 325 e.n., în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea. Procesul de determinare a acestei date pleacă de la două evenimente naturale semnificative: echinocțiul de primăvară, care survine la data de 21 martie, și luna plină care urmează.

Citește și: Postul Paştelui 2024. Data când are loc Lăsata Secului

Cum este stabilită data Paștelui ortodox și catolic

Deoarece faza de lună plină prezintă variabilitate, rezultă că data Paștelui devine variabilă. Cu toate acestea, încă din secolul al IV-lea s-a hotărât ca sărbătoarea Paștelui să fie sărbătorită întotdeauna într-o duminică, stabilind astfel o regulă care a rezistat în timp.

Înainte de hotărârea Sinodului, credincioșii se ghidau după calendarul ebraic și sărbătoreau Paștele în prima duminică după data de 15 Nisan.

În prezent, Paștele Ortodox este celebrat în prima duminică care urmează lunii pline ce succede echinocțiului de primăvară.

Dacă echinocțiul de primăvară survine într-o zi de sâmbătă și se întâlnește cu faza de lună plină, atunci Paștele poate fi sărbătorit chiar a doua zi, adică duminica. În cazul în care Paștele iudaic, marcat de data de 14 Nisan, cade într-o duminică, atunci Paștele creștin va fi celebrat în duminica următoare.

Pastele Ortodox și Pastele Catolic sunt marcate, în mod obișnuit, în date diferite datorită folosirii de către cele două biserici a calendarelor distincte în procesul de calcul. Concret, Pastele Catolic este determinat în conformitate cu Calendarul Gregorian, în timp ce Pastele Ortodox păstrează tradiția calculului după Calendarul Iulian. Se preconizează că următoarea ocazie în care aceste două sărbători vor coincide va fi pe data de 20 aprilie 2025.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Citește și: Sărbătoare la data de 15 ianuarie 2024, când este pomenit unul dintre primii pustnici ai creștinismului

Când pică Paștele Ortodox

2024 – 5 mai

Când pică Paștele Catolic

2024 – 31 martie

Paștele ortodox și cel catolic sunt sărbători cu date distincte în calendar, rareori aliniindu-se (ultima coincidență a avut loc în 2017).

În anul 2024, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe data de 5 mai, în timp ce cel catolic, programat cu puțin mai devreme, va avea loc pe 31 martie.

Această divergență în programul liturgic oferă o perspectivă interesantă asupra variației în tradițiile religioase și în interpretarea diferită a evenimentelor liturgice de către comunitățile ortodoxe și catolice.

În calendarul românesc pentru anul 2024, observăm că Vinerea Mare, precum și prima și a doua zi de Paște, sunt desemnate drept zile libere. Având în vedere că ziua de 1 Mai, o sărbătoare legală, va coincide cu o zi de miercuri, iar Vinerea Mare este programată pentru data de 3 mai, sectorul bugetar se va bucura de o zi liberă suplimentară în persoana zilei de 2 mai 2024.

România și calendarul gregorian

Biserica Română, fiind o parte integrantă a Bisericilor Ortodoxe, a adoptat calendarul gregorian în urma Consfătuirii de la Constantinopol din 1923. Această întrunire a avut ca rezultat eliminarea discrepanței de 13 zile între calendarul iulian și cel gregorian. Calendarul iulian, corectat în cadrul Consfătuirii de la Constantinopol, a devenit ulterior mai precis decât cel gregorian prin implementarea unui nou sistem de ani bisecți. Acest sistem presupune adăugarea unei zile în plus la fiecare patru ani la luna februarie, extinzându-i durata la 29 de zile în loc de 28.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.