Cum faci cea mai bună salată de boeuf pentru masa de Crăciun sau de Anul Nou

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 21 dec 2023, 13:57

Rețetă delicioasă salată de boeuf

Sursa: shutterstock

Salata boeuf se distinge ca fiind una dintre alegerile culinare cu conținut caloric redus, fiind un preparat indispensabil pe mesele românilor în perioadele festive.

Femeile gospodine adoptă diverse rețete pentru a pregăti această salată delicioasă în confortul casei, iar în continuare am compilat o selecție a celor mai savuroase variante de rețete pentru salata boeuf. Descoperă arta preparării acestei delicii culinare direct în propria bucătărie.

Citește și: Cinci rețete simple și delicioase de aperitive de Crăciun pentru 2023

Cum faci cea mai bună salată de boef pentru masa de Crăciun sau de Anul Nou

Originea termenului "salată boeuf" este de proveniență franceză, cuvântul "boeuf" traducându-se drept "vită".

Cu toate acestea, în cultura culinară românească, există o varietate bogată de rețete pentru prepararea salatei boeuf, care nu se limitează doar la carne de vită. Românii adoptă diverse variante, incluzând combinații cu carne de pui sau chiar opțiuni vegetariene, evidențiind astfel flexibilitatea și adaptabilitatea acestui preparat în gusturile culinare variate ale poporului.

Această salată poate fi degustată atât ca aperitiv independent, cât și în calitate de acompaniament delicios pentru diverse preparate din carne. Un aspect deosebit de semnificativ în ceea ce privește rețeta de salată boeuf este necesitatea ca maioneza de casă, în cazul în care este utilizată, să aibă rolul de a integra ingredientele într-o textură unitară, fără a le eclipsa sau acoperi cu prezența sa.

Este crucial ca aceasta să se transforme într-un element de legătură între componentele salatei, contribuind astfel la o experiență culinară armonioasă și echilibrată.

Salată boeuf cu carne de pui

Ingrediente

2-3 cartofi;

un păstârnac și 2 morcovi care au fiert în supa de pui;

100 g carne de pui fiartă în supă;

3 castraveți acri;

50 g mazăre; un gălbenuș; 50-60 ml ulei;

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

două lingurițe de muștar;

zeama de la 1/2 lămâie;

câteva măsline și câteva felii de gogoșari în oțet pentru decor, sare și piper.

Mod de preparare

Legumele și carnea sunt supuse fierberii într-o supă de pui, după care sunt scoase și lăsate să se răcească, urmând ca apoi să fie fin tocate. După ce sunt scurse de zeamă, castraveții murați sunt mărunt tocați și încorporați în amestec. Mazărea este adusă la fierbere de două ori și apoi adăugată cu grijă peste salată, contribuind astfel la complexitatea și gustul rafinat al preparatului final.

Salată boeuf cu carne de vită

Ingrediente

400 de grame carne de vită;

300 de grame mazăre fiartă;

12 cartofi;

3 morcovi, o albitură, o ţelină mică, castraveţi muraţi şi gogoşari în oţet;

sare, piper; o lingură de muştar; maioneză după gust.

Mod de preparare

Într-un recipient, cartofii sunt plasați la fiert în stare întreagă, în timp ce morcovul, albitura, țelina și carnea sunt tăiate în bucăți și adăugate ulterior.

Se adaugă apă în recipient până la jumătatea nivelului ingredientelor, cu intenția de a mai completa ulterior în timpul procesului de fierbere. Odată ce legumele și carnea au fost pregătite prin fierbere, acestea sunt extrase și lăsate să se răcească.

Se procedează la tăierea fină a acestora, urmând ca apoi să fie amestecate într-un castron împreună cu mazărea, maioneza, muștarul, sarea, cimbrul și piperul, ajustate după preferințele gustative individuale. Pentru a permite aromei să se dezvolte în mod optim, salata este refrigerată timp de cel puțin o oră, după care poate fi savurată la temperatura potrivită.

Citește și: Așa se fac cele mai delicioase paste cu somon afumat! O rețetă inedită pe care trebuie să o încerci la tine acasă