Retete de mai jos au fost publicate in seria ''Buna Menajera- Carte de bucate, practica'' (1907), scrisa de Ecaterina Colonel Steriad.
Mucenici din Muntenia
Ia 250 grame faina buna, 120 grame apa calda, sarea trebuitoare si framanta bine pana nu se lipeste de mana. Intinde coca cu vergeaua in foaie nu foarte groasa. Taie snururi lungi si subtiri de coca, fa cerculete si rasuceste in opturi.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Mucenici moldovenesti
Ia faina buna, dupa trebuinta, plamadeste si framanta aluatul pana ce se face ca de pane, lasandu-l ca sa se dospeasca; apoi se ia o bucata dintr'insul, se aduna pe o masa, se impleteste in patru sau in doua, se fac colacei si se
dau in cuptor ca sa se coaca; in vremea aceasta se pregateste sirop legat asa de gros, ca cel de turte de Craciun, punand si apa de flori; apoi, avand mai multe nuci curatite si pisate cu zahar pisat si putina scortisoara, scoate-i din cuptor, cand sunt copti, si unge-i c'o maturica de pana unul cate unul cu sirop; pe urma se presara cu nuca si se servesc.