Cum faci cei mai aromati si pufosi mucenici! Reteta traditionala, de acum 100 de ani

Author: Raluca Vitu

Cu ocazia sarbatoririi celor 40 de Mucenici pe 9 martie, va prezentam doua retete vechi de mucenici muntenesti si moldovenesti.

Retete de mai jos au fost publicate in seria ''Buna Menajera- Carte de bucate, practica'' (1907), scrisa de Ecaterina Colonel Steriad.

Mucenici din Muntenia

Ia 250 grame faina buna, 120 grame apa calda, sarea trebuitoare si framanta bine pana nu se lipeste de mana. Intinde coca cu vergeaua in foaie nu foarte groasa. Taie snururi lungi si subtiri de coca, fa cerculete si rasuceste in opturi. Lasa-le peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Mucenicii se presara, la fel, cu faina. A doua zi, se trec prin sita, sa cada faina de pe ei. Pune apa la fiert, cu sarea trebuitoare. Mucenicii se pun in apa, numai dupa ce aceasta clocoteste. Cand mucenicii incep sa fearba se adauga zaharul, razatura dela o lamae si cinci grame de vanilie. Se servesc cu miez de nuca pisata si un praf de scortisoara.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Geta Sterp, pregătiri pentru nunta lui Iancu: „Ce fac cu atâția bani? Dar nu trebuie să dau la nuntă la Iancu, că sunt soră? Trebuie să îi dăm cinste mare.”

Mucenici moldovenesti

Ia faina buna, dupa trebuinta, plamadeste si framanta aluatul pana ce se face ca de pane, lasandu-l ca sa se dospeasca; apoi se ia o bucata dintr'insul, se aduna pe o masa, se impleteste in patru sau in doua, se fac colacei si se dau in cuptor ca sa se coaca; in vremea aceasta se pregateste sirop legat asa de gros, ca cel de turte de Craciun, punand si apa de flori; apoi, avand mai multe nuci curatite si pisate cu zahar pisat si putina scortisoara, scoate-i din cuptor, cand sunt copti, si unge-i c'o maturica de pana unul cate unul cu sirop; pe urma se presara cu nuca si se servesc.