Degeaba o aromatizam cu fel de fel de condimente excentrice si ii dam un gust deosebit daca nu o gatim corespunazator. Timpul de gatire si temperatura sunt vitale in prepararea optima a unei fripturi, indiferent de carnea pe care o alegem.
Va prezentam cateva indicatii de baza cu privire la cat si cum trebuie sa gatim diverse tipuri de carne.
- Carne de vita
Coaste cu oase- Temperatura: 165 °C; Timp: intre 23-30 minute/kilogram
Coaste fara os – Temperatura: 165 °C; Timp: intre 39-43 min/kg
File de vita – Temperatura: 165 °C; Timp: intre 20-22 min/kg
Muschi – Temperatura: 218 °C; Timp: intre 45-60 min/kg
- Carne de miel
Pulpa cu os – Temperatura: 162 °C; Timp: intre 20-26 min/kg
Pulpa fara os- Temperatura: 162 °C; Timp: intre 20-26 min/kg
Coaste- Temperatura: 190 °C; Timp: intre 20-30 min/kg
- Carne de pasare
Curcan intreg – Temperatura: 165 °C; Timp: 30 min/kg
Pui intreg – Temperatura: 190 °C; Timp: intre 20-30 min/kg
Cocos intreg – Temperatura: 190 °C; Timp: intre 20-30 min/kg
Gaina – Temperatura: 176 °C; Timp: intre 50-60 min/kg
Rata domestica, intreaga – Temperatura: 190 °C; Timp: 20 min/kg
Rata salbatica, intreaga – Temperatura: 176 °C; Timp: intre 18-20 min/kg
Gasca domestica sau salbatica, intreaga – Temperatura: 165 °C; Timp: intre 20-25 min/kg
Fazan intreg- Temperatura: 190 °C; Timp: 30 min/kg
Prepelita intreaga – Temperatura: 218 °C; Timp: 20 minute total
- Carne de porc
Pulpa cu os, intreaga- Temperatura: 162 °C; Timp: intre 18-20 min/kg
Cotlet cu os- Temperatura: 163 °C; Timp: intre 20-25 minute/kg
Muschi- Temperatura: 218 °C; Timp: intre 20-30 min/kg
- Carne de peste – Temperatura: 176 °C; 10 minute/2,5 cm