Painea este extrem de populara in randul romanilor, iar multi nu concep o masa fara paine. Exista multe retete de paine care pot fi facute acasa, insa putini stiu ca painea poate fi facuta fara coacere si fara drojdie.
Iata mai jos cateva tehnici mai putin stiute.
Paine fara coacere si fara drojdie, din doar doua ingrediente
Supranumita paine pustniceasca, reteta de mai jos este preparata in special in manastiri.
Mod de preparare: se pune faina intr-un bol si se toarna apa treptat. Se framanta bine pana cand intreaga apa se incorporeaza si se obtine un aluat tare.
Aluatul se lasa la dospit timp de 7- 8 ore, iar daca dorim sa dam un gust usor dulceag putem adauga in el fructe uscate, seminte sau condimente.
Dupa cele 7- 8 ore in care s-a dospit, painea poate fi consumata, fara a fi coapta.
Citeste si: Paine fara framantare: cum faci rapid paine in casa
Citeste si: Paine toxica: ce tip de paine este toxica
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Paine fara coacere si fara drojdie, cu semine si legume
O alta reteta de paine fara coacere. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: un kilogram de hrisca, 100 de grame de seminte de in, 100 de grame de seminte de canepa, morcov, ceapa, rosii, usturoi, ardei gras, sare, patrunjel, marar si cimbru.
Mod de preparare: hrisca, semintele de in si semintele de canepa se rasnesc pana cand devin o publere fina.
Ulterior se toaca legumele marunt si se pun intr-un mixer sau blender, pana cand se obtine o pasta omogena.La final semintele rasnite si pasta de legume se pun intr-un bol, alaturi de condimente, dupa gust. Se framanta bine pana cand se obtine un aluat tare.
Ulterior se intinde aluatul pe o tava si se lasa la uscat la lumina, timp de 7- 8 ore.
Citeste si: Drojdie facuta in casa. Cum se face drojdia acasa
Paine fara coacere si fara drojdie din ovaz, hrisca si seminte
Pentru a treia reteta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 100 de grame de seminte de in, 100 de grame de hrisca, 100 de grame de fulgi de ovaz, alte seminte intregi, la alegere, sare, apa calda si ulei.
Se incepe prin macinarea fulgilor de ovaz, a semintelor de in si a boabelor de hrisca, pana cand se obtine un praf fin.
Ulterior se pune pudra rezultata intr-un bol, se adauga sarea dupa gust, restul de seminte intregi si uleiul. Se toarna treptat apa calda, in timp ce se framanta bine, pana cand intreg continutul se omogenizeaza.
Ulterior se intinde compozitia pe o tava, se aplatizeaza si se lasa la uscat timp de 12 ore. Dupa acest interval se intoarce compozitia, si se lasa la uscat pentru inca 12 ore.
La final se taie sub forma de patratele si se consuma in special cu ciorba sau supe.