Cum îi afectează pe români liberalizarea pieței energiei electrice?

Author: Denisa Avram
Actualizat: 19 feb 2021, 17:45
Piata energiei electrice se liberalizeaza complet.

Piața de energie electrică s-a liberalizat complet, de la 1 ianuarie. Iată ce înseamnă asta decizie pentru consumatorii casnici.

Noul an a adus schimbări importante pe piața de energie electrică. După 1 ianuarie 2021, prețul electricității a devenit stabilit în mod concurențial,  în funcție de cerere și ofertă. Astfel, consumatorii casnici, indiferent de localitatea din care provin, își pot alege orice furnizor de electricitate își doresc, la un preț competitiv.

Liberalizare completă a pieței de energie electrică

Enel Energie  și Enel Energie Muntenia se ocupă de clienți din toate zonele țării.

Ei pot gestiona întregul proces online: de la semnarea contractului, până la primirea și plata facturii. Clienții pot alege oferte cu servicii și produse cu valoare adăugată, precum asistență la domiciliu, asigurarea locuinței sau achiziționarea de aparatură electronică cu plata în tranșe și cu serviciul de instalare inclus.

Citeste si: Ti-ai ales furnizorul? Piata gazelor se liberalizeaza de la 1 iulie 2020. Ce trebuie sa faci

Cum verifici dacă ești deja pe piața liberă sau plătești preț de serviciu universal

Dacă ai deja contract pe piața concurențială cu furnizorii Enel, acest lucru va fi menționat pe factură. În colțul din stânga sus ar trebui să apară ”Factură piață concurențială”. În acest caz, liberalizarea pieței energiei nu va avea un impact asuprara ta. Dacă pe factură nu apre sintagma “Factură piață concurențială”, atunci ți se aplică oferta serviciu universal.

În baza reglementărilor în vigoare, vei beneficia de un discount, până la 30 iunie 2021. Astfel, prețul pentru serviciul universal va fi redus până la nivelul celui mai mic preț din oferta Enel concurențială disponibilă în luna ianuarie.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Facturile la curent ar putea crește cu 29%, după Anul Nou

Contractul la energie poate fi schimbat doar cu buletinul

Indiferent tipul de contract pentru energia electrică pe care îl ai, fie el la preț concurențial sau de serviciu universal, poți oricând opta pentru o nouă ofertă, pe piața liberă. Acest proces este unul simplu și rapid. Clienții Enel au doar nevoie de actul de identitate și de semnătura. Dacă semnează pentru prima dată un contract cu Enel, sunt necesare actul de identitate, actul de proprietate asupra locului de consum sau documentul care să ateste dreptul de folosință, ultima factură de la vechiul furnizor și semnătura

celui care va fi titular de contract. Clienții casnici care nu vor dori să opteze pentru o ofertă de pe piața concurențială vor continua să fie alimentați cu energie electrică, la preț de serviciu universal.

Mai poți semna un contract la preț concurențial după 30 iunie 2021?

Nu există un termen limită pentru alegerea unei oferte la energia electrică, așadar, toți consumatorii au posibilitatea de a-și selecta oricând doresc furnizorul la un preț competitiv.

Clienții casnici care nu optează pentru o ofertă de pe piața concurențială vor continua să fie alimentați cu energie electrică, la preț de serviciu universal. Până la data de 30 iunie 2021, aceștia vor beneficia, conform reglementărilor, de o reducere comercială acordată de către furnizor. După această dată vor putea oricând achiziționa un produs de pe piața liberă sau rămâne la prețul de serviciu universal.

Citeste si: Până când puteți semna noile contracte la energie! Surpriză: facturile cresc de acum!

Ce trebuie să știe consumatorii casnici

Liberalizarea pieței de energie nu va duce la deconectarea clienților. Trecerea de la serviciul universal la piața concurențială sau schimbarea ofertelor concurențiale nu afectează cu nimic alimentarea cu electricitate a consumatorilor casnici. De asemnea, tranziția nu implică niciun cost suplimentar sau modificări tehnice, cum ar fi schimbarea contorului electric sau întreruperea alimentării cu energie electrică. Clienţii finali de energie electrică au dreptul să îşi schimbe furnizorul, în termen de 21 de zile de la data solicitării.

Citeste si: Se scumpeşte curentul? Ce trebuie să ştie românii despre facturile la energie în 2021