Zăpada, decorațiunile luminoase și venirea lui Moș Crăciun le oferă celor mici adevărate motive de sărbătoare. Deși frigul nu pare să le strice bucuria, atunci când temperaturile scad, mulți părinți, de teama unei posibile îmbolnăviri, refuză să-i mai scoată afară la plimbare. Alteori însă, atunci când ies cu copiii afară, îi îmbracă mult prea gros, încât abia se mai pot mişca, transpiră şi se simt inconfortabil.
Iată cum trebuie să-l îmbraci pe cel mic iarna, astfel încât să nu-l privezi de bucuria activităților din aer liber, care îi plac atât de mult!
Haine termice
Pentru ca joaca sau plimbarea să fie distractive şi la temperaturi negative, este foarte important ca micuțul să fie îmbrăcat adecvat. Trebuie să ții cont de vârsta și mobilitatea copilului atunci când alegi hainele potrivite. Bebeluşii au nevoie de un strat suplimentar de haine faţă de adulţi.
Pentru a oferi protecție totală împotriva frigului, indicat ar fi ca micuții să poarte trei straturi de haine. Pentru bebeluși, primul articol cu care sunt îmbrăcați este scutecul. Indiferent că optezi pentru Pampers premium care sau Pampers active baby, ai siguranța că umezeala și murdăria vor sta departe de pielea lui delicată.
După scutecul de unică folosință, urmează primul strat de haine. Poți opta pentru haine din fibre sintetice sau din lână. Ambele ţesături elimină transpiraţia, nu reţin umezeala, se usucă foarte repede şi protejează de frig chiar și atunci când devin umede.
În ceea ce privește stratul secundar de haine, materialul hainelor alese trebuie să mențină căldura. Bluzele din polar și pantalonii căptușiți cu fleece sunt cea mai inspirată alegere.
Cel de-al treilea strat are de regulă materiale impermeabile, care elimină umiditatea din interior și oferă protecție împotriva vântului și apei.
Accesorii potrivite
Indiferent de anotimp sau de vârstă, copiii trebuie să iasă afară zilnic. Zăpada şi frigul nu fac rău copilului. Din contră! De multe ori, după o scurtă plimbare iarna, apetitul celui mic crește, iar somnul este mai profund.
Pe lângă straturile de haine potrivit alese, o atenție deosebită trebuie să se acorde și accesoriilor. Protejarea extremităților corpului de temperaturile scăzute, de umiditate și de vânt le asigură copiilor confortul necesar pentru a se bucura din plin de iarnă.
Capul este cel mai expus la ger, de aceea trebuie acoperit atunci când scoatem copii afară. Fie că optăm pentru căciulă și fulare tricotate, căptușite cu material fleece moale și călduros ori pentru cagule dublate din lână merinos groase, urechile, întreaga zonă a gâtului, pieptul și ceafa trebuie să fie protejate de frig, vânt, curent, ploaie și zăpadă.
Mănușile protejează mâinile nu doar de frig, dar și de răniri în caz de cădere sau alte accidente. Poți alege mănuși călduroase din lână merinos, foarte potrivite pentru bebeluși. Pentru a fi siguri că mănușile stau la locul lor, le poți prinde cu un șnur. Pentru copii activi care se joacă în zăpadă, mănușile potrivite sunt cele prevăzute cu o membrană subţire din polimer, aflată între căptuşeală şi partea exterioară, care formează o barieră împotriva apei şi oferă impermeabilitate totală. Acest tip de mănuși rămân uşoare şi călduroase indiferent cât de mult se joacă micuțul în zăpadă.
Încălțăminte adecvată
Un alt aspect care trebuie luat în calcul este încălțămintea. Dacă cel mic încă nu merge singur, atunci peste șosetele călduroase din lână ar fi potriviți niște botosei lungi, groși.
În cazul în care copilul vrea să zburde prin zăpadă, poate să poarte ghete sau cizme impermeabile, cu blană pe interior. Nu trebuie să fie fixe, ar fi bine să cumperi unele cu o jumătate de număr mai mari, din materiale naturale, flexibile și ușoare, care oferă, indiferent de vreme, un bun confort termic.
Permite copilului să se bucure de joacă afară și de libertate de mișcare chiar dacă temperatura nu este cea mai prietenoasă. Pregătirea pentru exterior se va face treptat, întâi va fi baia de aer la fereastră câteva minute pe zi, apoi plimbări scurte de 10-20 de minute, de preferat în jurul prânzului când, de regulă, este maxima zilei.