Cum Imbunatatesti Consumul de Carburant

Author: Raluca Vitu

1. Lasati-o usor cu pedala

Viteza nu este cea mai buna metodă de economisire a combustibilului. Cu cat aveti o viteza mai mare, cu atat consumul de combustibil va fi mai mare.

2. Respectati tipul de combustibil recomandat vehiculului

In cazul in care manualul masinii spune ca trebuie sa puneti combustibil fara plumb sau chiar cea mai ieftina benzina cu o nota octanica, atunci sa luati in calcul acest aspect. Acum, daca aveți un vehicul de inalta performanta care vine cu un motor monstruos de compresie mare, atunci cu siguranta ar trebui sa mergeti pentru combustibili octanici mai mari.

3. Urmariti greutatea

Intr-un efort de a economisi, unii dintre noi ar prefera sa ne transformam vehiculele in camioane de marfa sau livrari, ambaland cat mai multe bagaje si alte lucruri pe care le putem strange in portbagajele noastre sau chiar in platane. Din nefericire, acest lucru mareste greutatea vehiculului nostru, provocand astfel mai multa presiune asupra motorului, ceea ce face ca acesta să funcționeze mai mult, ducand astfel la cresterea consumului de combustibil.

4. Reduceti rezistenta

In mod similar, evitati punerea pe masina a portbagajelor si a altor accesorii de depozitare. Cu toate acestea, nu numai ca greutatea adaugata va creste consumul de combustibil al autoturismului, ci si suprafetele neobisnuite ale acestor accesorii pot spori si rezistenta aerodinamica.

5. Umflati anvelopele la presiunea corecta

Una dintre cele mai usoare cai de a va imbunatati kilometrajul de gaz este sa va umflati anvelopele la presiunea corecta. Din nefericire, functionarea la o presiune scazuta a pneurilor mareste rezistenta la rulare a anvelopei pe suprafata solului, acest lucru ducand la consumul de combustibil.

6. Folositi uleiul de motor recomandat de producatorul vehiculului

Folosind uleiul de motor sintetic care nu a fost testat niciodata pe tipul de masina pe care il aveti in diferite conditii se poate crea o frecare crescuta in partile mecanice ale motorului. Aceasta impinge motorul sa-si sporeasca activitatea. Este de preferat sa folositi uleiul de motor recomandat de producatorul automobilului.

7. Tineti capacul de gaz complet etansat

Capacul de gaz contine o garnitura din cauciuc care formeaza o protectie etansa impotriva eventualei introduceri de aer in rezervorul de gaz. Din pacate, aceasta garnitura de cauciuc se degradeaza de-a lungul timpului, formand fisuri sau lipseste complet. Acest lucru poate permite ca oxigenul sa treaca in rezervorul de gaz, crescand cantitatea de aer care intra in motorul masinii in timp ce combustibilul este tras sau pompat din rezervor. Din cauza acestui aer crescut in combustibil, motorul va creste consumul de combustibil.

8. Deplasati-va in cea mai mare treapta de viteza, dar fara a pune un stres excesiv asupra motorului

Daca conduceti manual, ar trebui sa utilizati intotdeauna cea mai mare viteza posibila pentru viteza medie pe care o conduceti fara a va supune motorul unei sarcini inutile. Ideea este ca, daca calatoriti cu o anumita viteza, cel mai bine este sa folositi uneltele mai mari pe care limita inferioara acopera viteza pe care o folositi.

9. Alimentati dimineața, nu spre sfarsitul zilei

Profitati de proprietatile fizice ale produselor petroliere. Benzinariile au rezervoarele lor de depozitare ingropate subteran. Dimineata devreme, solul este inca relativ rece, facand benzina densa. Pe masura ce ziua progreseaza, temperatura creste. Cu fiecare crestere a scarii de temperatura, va puteti astepta ca moleculele de benzina sa se extinda, de aceea este de preferat sa alimentati dimineata.

10. Faceti injectoarelor de combustibil o baie ultrasonica foarte buna

Cunoscuta ca curatare cu ultrasunete, procesul implica scufundarea injectoarelor de combustibil ale masinii dumneavoastra intr-o cada care este umpluta cu o solutie de curatare special conceputa inainte de a fi supusa unor unde de sunet sau vibratii de frecventa ultra-inalta.

11. Nu uitati niciodata sa inlocuiti filtrului masinii de aer

Inlocuirea filtrului de aer in perioada de inlocuire recomandata a producatorului vehiculului dumneavoastra poate contribui la imbunatatirea eficientei totale a motorului prin imbunatatirea capacitatii acestuia de a atrage aerul din mediul inconjurator.

12. Luati in considerare montarea unui ventilator termic electric

Puteti sa inlocuiti ventilatorul motorului cu mai multe unitati termice electrice moderne. Acest lucru reduce in mod eficient rezistenta care este inerenta in cazul unitatilor de centura, desi nu va asteptati ca imbunatatirea gazului in kilometrajul de gaz sa fie foarte semnificativa.

13. Planificați-va calatoria

Mai multe calatorii scurte pot consuma pana la de doua ori mai mult combustibil atunci cand sunt initiate cu un motor rece. Deci, chiar inainte de a incepe sa va scoateti masina din garaj, asigurati-va ca aveti deja o lista de lucruri de facut si ca trebuie sa mergeti pentru a maximiza combustibilul pe care il veti folosi pentru calatorie.

14. Alegeti rotile cu atentie

Roata este una dintre cele mai usoare cai de a sterge o masina.

Amintiti-va ca greutatea este foarte importanta atunci cand vine vorba de economia de combustibil. Si in timp ce rotile sunt ceea ce va conecteaza autovehiculul la anvelope si la suprafata drumului, greutatea lor poate creste volumul de munca pe motorul masinii.

15. Folositi controlul de croaziera al masinii

Controlul vitezei de croaziera ajuta, de asemenea, la reducerea necesitatii de accelerare si franare, pe care deja stim ca poate avea un impact semnificativ asupra economiei de combustibil.

16. Fiti sensibil cand utilizati unitatea de aer conditionat

Este adevarat ca utilizarea unitatii de climatizare poate reduce semnificativ consumul de combustibil. Daca conduceti incet, opriti aerul conditionat si deschideti ferestrele. Daca conduceti foarte repede, atunci faceti opusul.

Informatii oferite de AutoAtu.

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.