Cum încălzești mașina rapid dimineața, când e ger afară. Cele mai simple și utile trucuri

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 02 oct 2022, 03:20

Cum încălzești repede mașina iarna?

Sursa: Unsplash

Temperaturile reduse de afară fac viața șoferilor mult mai complicată în perioada sezonului rece. Aceștia sunt nevoiți să urce aproape zilnic în interiorul mașinilor care au stat toată noaptea în ger, ceea ce face procesul de conducere foarte incomod până în momentul în care autovehiculul ajunge la temperatura optimă. Cu toate acestea, există câteva trucuri care fac încălzirea mașinii un proces mult mai ușor și mai rapid.

Iarna își face simțită prezența prin temperaturile foarte mici care au început să se resimtă în fiecare zi. Gerul și frigul de afară reprezintă un impediment în viața de zi cu zi a oricărui cetățean care trebuie să ajungă la muncă, la școală sau în orice alt loc pentru a-și desfășura activitățile.

Șoferii sunt cei care au cel mai mult de suferit în perioada rece, aceștia fiind nevoiți să urce la volanul mașinii personale sau a celei de serviciu aproape în fiecare dimineață, în ciuda temperaturilor nefavorabile.

Stând toată noaptea în frig, autovehiculul se răcește extrem de mult, acest lucru dând bătăi de cap persoanelor care dețin permis auto. Iată ce trebuie să faci pentru a-ți încălzi repede mașina și pentru a dezaburii toate geamurile acesteia în cel mai scurt timp posibil:

Cum să încălzești repede mașina

În perioada sezonului rece, atunci când temperaturile de afară scad extrem de mult, încălzirea mașinii reprezintă un proces lent, enervant și complicat pentru majoritatea șoferilor.

Totuși, există câteva trucuri care fac din acest obicei necesar un procedeu mult mai rapid și mai eficient. Iată ce trebuie să faci:

  • Pornește aerul condiționat și setează temperatura acestuia la maxim!

Mașina o să se încălzească mult mai repede dacă folosești sistemul de aer condiționat al autovehiculului, climatizarea acestuia turând motorul mai mult decât în mod obișnuit, astfel interiorul automobilului încălzindu-se mai repede decât de obicei.

  • Pornește sistemul de dezghețare al geamurilor!

Dacă mașina are un asemenea sistem de dezghețare al geamurilor, pornește-l pentru a grăbi și mai tare acest proces de încălzire. Aerul cald care vine prin gurile de ventilație nu este de ajuns pentru a topi gheața de pe geamuri sau pentru a le încălzi pe acestea, așa că folosind sistemul implicit al mașinii procedeul este mult mai rapid și mai eficient.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Taxa de parcare în București. În Sectorul 6, noile tarife pentru locul de parcare cresc de 7 ori în 2022

  • Apasă pe butonul de recirculare al aerului!

Imediat cum ai intrat în mașină și ai pornit motorul apasă pe butonul de recirculare al aerului pentru a grăbi procesul de încălzire al mașinii. Dacă faci acest lucru, instalația de climatizare a autovehiculului va folosi doar aerul din interiorul habitaclului, fără a-l combina pe acesta cu aerul rece de afară. După ce interiorul mașinii s-a încălzit îndeajuns, nu uita să oprești recircularea aerului deoarece, în caz contrar, geamurile se vor aburi foarte repede.

  • Curăță gheața formată pe geamuri!

Chiar dacă acest lucru nu pare important, curățarea geamurilor înghețate ajută foarte mult în grăbirea procesului de încălzire al mașinii. Poți face acest lucru cu spray-uri speciale achiziționate din comerț, cu soluții făcute în casă pe bază de oțet și apă sau cu o racletă specială pentru eliminarea gheții.

Cum să dezaburești rapid geamurile mașinii

Pe lângă temperaturile scăzute, iarna vine la pachet cu încă o problemă cu care toții șoferii se întâlnesc în sezonul rece: aburirea geamurilor autovehiculului. Iată ce trebuie să faci dacă vrei ca geamurile mașinii tale să se dezaburească mai repede decât de obicei:

  • Curăță interiorul geamurilor!

Dacă geamul mașinii tale este murdar pe interior, acesta se va aburi mai repede decât în mod obișnuit, așa că încearcă să le menții pe acestea cât mai curate. Poți folosi o soluție specială de degresare a geamurilor pentru a le curăța cu atenție și grijă.

  • Pornește aerul condiționat!

Sistemul de aer condiționat   al mașinii dezaburește mult mai rapid și mai ușor geamurile decât sistemul de ventilație al acesteia, așa că dacă automobilul tău are aer condiționat nu ezita să apeși pe butonul „auto” într-o dimineață friguroasă. Totuși, reține că dacă folosești acest truc nu trebuie să muți pe ventilație în timpul mersului deoarece geamurile se vor aburi imediat la loc.

  • Încălzește habitaclul mașinii!

Dacă mașina ta are temperatura optimă în habitaclu, geamurile se vor dezaburi foarte repede. Pentru a face acest lucru folosește soluții speciale de dezghețare a geamurilor și nu recurge la mituri precum aruncarea apei calde pe parbriz, lăsarea geamurilor întredeschise noaptea sau acoperirea mașinii cu o prelată.

  • Curăță sistemul de ventilație al mașinii!

Adună frunzele și noroiul care se depozitează în proximitatea găurilor de aerisire ale mașinii și folosește un spray special de curățare al acestora pentru a le menține tot timpul lipsite de murdărie. Acest lucru va face procesul de dezaburire al geamurilor mai rapid și mai ușor. În cazul în care mașina are un filtru de polen, este bine ca acesta să fie înlocuit în mod regulat din aceleași motive.

  • Așteaptă puțin înainte să pleci de pe loc!

Imediat după ce pornești motorul, apasă pe butoanele de încălzire al geamurilor și pune autovehiculul pe modul de dezaburire, apoi așteaptă câteva minute înainte de a pleca de pe loc pentru ca geamurile să se dezaburească complet.

Citeste si: Amenzi usturătoare pentru șoferii care sunt prinși fără cauciucuri de iarnă. Toți cei care merg la munte de sărbători trebuie să știe asta. Ce altă sancțiune este prevăzută de Codul Rutier

  • Curăță toată mașina de zăpadă!

Chiar dacă pare mai comod și mai ușor să dai jos doar zăpada de pe geamuri, și cea pe capotă sau de pe plafon ar trebui dată la o parte. Apa rece care se scurge pe geamuri sau în proximitatea acestora se transformă rapid în aburi care vor face ca geamurile autovehiculului să se aburească imediat. Pe lângă asta, dacă lași zăpadă pe mașină, există posibilitatea ca ea să cadă în timpul mersului pe parbriz și să împiedice vederea, ceea ce pune în pericol atât sănătatea șoferului, cât și a celorlalți participanți în trafic.

  • Elimină orice sursă de aburi din mașină!

Pentru a face acest lucru verifică cu atenție mașina și caută dacă aceasta are pe undeva găurele prin care apa de afară ar putea intra în interiorul său. De asemenea, dacă afară ninge, ai grijă să nu intri cu zăpadă în mașină deoarece apa de pe preșuri se va transforma rapid în aburi și geamurile mașinii se vor aburi rapid.

De ce se aburesc geamurile mașinii

Aburirea gemurilor mașinii este unul dintre cele mai neplăcute și comune probleme cu care se întâlnesc șoferii în perioada anotimpului rece. Acest lucru poate împiedica vizibilitatea șoferului mașinii, punând astfel în pericol atât sănătatea și viața acestuia, cât și a celorlalți participanți în trafic.

Iarna, atunci când temperaturile sunt foarte mici, umiditatea aerului din exterior scade asemenea gradelor de afară. Prin contrast, aerul din interiorul mașinii este umed și cald din cauza respirației pasagerilor, astfel încât atunci când acesta intră în contact cu geamurile reci ale autovehiculului, apa din aer intră în procesul de condensare, iar geamurile se aburesc repede.

 

Sursă: soferidinromania.ro