Cum inchei o asigurare pentru locuinta ta si ce ai de facut in caz de dauna

Autor: Oana Iosif
Actualizat: 18 ian 2022, 13:16

Pentru multi dintre noi, casa reprezinta un bun valoros, de care nu suntem legati doar financiar, ci mult si emotional. Este locul in care ne-am creat confort, ne retragem sa ne traim bucuriile, satisfactiile sau sa ne plangem durerile, iar in ultimii ani, este chiar si locul ce ne-a devenit si birou si gradinita si restaurant si spatiu de socializare, dar si locul nostru de binemeritata odihna.

Putem spune chiar ca niciodata nu a fost resimita mai mult valoarea unei case, nevoia de a o transforma in cat mai confortabila si functionala cu putinta, dar si de a o proteja, de a ne asigura ca tot ceea ce avem mai de pret va ramane mereu “acolo” sau chiar daca ceva se va intampla, macar nu o vom lua de la capat si de la 0.

In acest context, asigurarea de locuinta devine cea mai buna masura de protectie in fata a tot ceea ce nu putem controla.

Ce este asigurarea de locuinta si de ce ai nevoie de ea

Asigurarea de locuinta ofera protectie financiara atunci cand casa ta este deteriorata in mod accidental. Iar o polita de asigurare de locuinta (obligatorie + facultativa), acopera de obicei patru arii importante:

  • interiorul si exteriorul casei tale
  • pierderea bunurilor personale din cauza furtului sau evenimentelor externe spatiului locativ, ex: incendii sau inundatii vecini
  • daca locuiesti la casa: garaje si alte anexe de pe proprietate
  • raspundere civila in caz de vatamare corporala a unei persoane de pe proprietate.

Specific vorbind, cel putin in Romania, asigurarile de locuinta pot fi impartite in 2 mari categorii (una nu o exclude pe alta, ba chiar fac “casa buna” impreuna): asigurarea PAD si asigurare facultativa de locuinta.

Legislatia din Romania obliga toti proprietarii sa incheie o asigurare de locuinta PAD ce acopera 3 riscuri provocate de fenomene naturale: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Asigurarea PAD este emisa de PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva dezastrelor) si ofera o protectie minima asupra imobilelor.

Incheie o asigurare PAD si ai acoperire pentru cele trei riscuri catastrofice in limita a 20.000 euro sau 10.000 euro, in functie de tipul locuintei.

Avand in vedere ca asigurarea obligatorie acopera doar 3 riscuri minime pentru sume mult mai mici decat valorile reale are proprietatilor, recomandat este ca orice asigurare de locuinta obligatorie sa fie insotita de o asigurare facultativa care se plieze pe tipul de locuinta si sa corespunda nevoilor fiecarui proprietar in parte. Pentru asigurarea facultativa riscurile acoperite sunt diverse si complexe, principalele fiind:

  • Incendiul, explozia si trasnetul
  • Caderea de corpuri pe locuinta
  • Fenomene atomosferice: furtuna, grindina, ploaie torentiala, greutatea stratului de zapada sau gheata, avalansa
  • Apa de conducta sau refularea acesteia
  • Vandalismul, inclusiv furtul bunurilor
  • Bunurile din locuinta

Bine de stiut: Cei care au in vedere obtinerea unui credit pentru care se garanteaza cu locuinta, banca va solicita incheierea unui polite de asigurare cu acoperirea tuturor riscurilor. Practic, nu doar PAD, dar si asigurarea facultativa devine obligatorie.

Daca nu iti este inca clar de ce ai nevoie de o asigurare de locuinta sau poate te numeri printre cei care considera ca au luate toate masurile necesare de protectie, iata cateva date “din teren”:

  • Furturile din locuinte ocupa loc de cinste in topul celor mai comise furturi din Romania, cu o medie de 19.000 de infractiuni la 100.000 de locuitori.
  • In fiecare an, 10.000 de romani isi pierd locuinta in urma unui incendiu
  • In fiecare an, zeci de mii de locuinte sunt inundate in urma umflarii apelor si ca urmare a topirii zapezii
  • Iar daca tot nu esti convins(a) ia o pauza de constientizare de cateva minute si fa un exercitiu scurt de evaluare sincera: cate defectiuni s-au produs in casa ta in ultimul an si ar fi putut genera defectiuni sau daune majore

!O siguranta care sare atunci cand pui prea multe electrocasnice in priza, iti poate plasa locuinta in cele 10.000 anuale.

Cum inchei o asigurare de locuinta

In primul rand, inainte de a lua orice decizie de achizitie este necesar sa faci exercitului de mai sus de constientizare si sa pui pe lista riscurile la care este expusa locuinta ta. Ia-le in calcul pe TOATE si apoi revizuieste lista in functie de probabilitatea de a se intampla. Daca stai de exemplu la casa, in zona montana, riscul de distrugere a acoperisului din cauza stratului greu de zapada nu este de neglijat. Daca stai, in schimb intr-un apartament comun din capitala, tevile de apa iti pot genera daune de toata frumusetea. La fel si furtul, din pacate.

Dupa intocmirea listei, evalueaza piata, tarifele, optiunile si pune intrebari. Verifica calculatorul online de asigurare locuinta, introdu datele solicitate in formular, iar aplicatia iti va genera ofertele disponibile. Daca nu stii ce varianta ti se potriveste sau ai nevoie de asigurare personalizata, pune intrebari. Intotdeauna un consultat profesionist, iti va raspunde pe indelete.

Ce ai de facut in caz de dauna

1.Informeaza organele abilitate (politie, pompieri) si comania de asigurari sau brokerul care te-a ajutat in intermedierea politei de asigurare. Trebuie sa ai in vedere ca Asiguratorul va solicita detalii precum: momentul si cauzele producerii, pagubele aferente, iar organele competente vor intocmi procesele verbale de constatare.

2. Cere Asiguratorului instructiuni scrise

Bine de stiut: Compania de Asigurari va trimite un reprezentant sa constate daunele si sa emita variantele de reparatie / inlocuire. Recomandam sa nu incepi nicio lucrare de reparatie pana la sosirea celui care va constata dauna, altminteri risti sa pierzi banii cheltuiti si pe asigurare si pe reparatii.

3. Completeaza formularele necesare si trimite-le companiei de asigurari

4. Compania de asigurare va intocmi dosarul de dauna si va dispune de plata despagubirilor.

Protejeaza cel mai de pret bun al tau. Incheie o asigurare de locuinta!