Dovada, intr-un material filmat cu o camera ascunsa. Trei paini, putin peste 2 lei. Dar nici urma de bon. Magazinele sunt dotate cu case de marcat, dar par sa fie ma mult de decor. Si, uite asa, zi de zi, in cuptoare, painea creste si evaziunea infloreste. TVA-ul la paine este de 9%, bani care merg la buget. Teoretic.
Daca bonul fiscal nu este emis, banii raman la comercianti.
9% din pretul unei paini nu e mult. Problema este ca reteta de evaziune merge si mai departe, la nivel en-gros. Bineinteles, totul contra unei atentii catre intermediarul de la fabrica de paine. In ultimele 4 luni, politistii au efectuat 66 000 de controale, la nivel national. Peste 550, in fiecare zi. Au fost verificati producatorii si distribuitorii de paine, dar mai ales cei care se ocupa de comercializarea cerealelor.
In acest domeniu, evaziunea se masoara in euro si in sume cu multe zero-uri in coada.
Cei care comercializeaza cereale, grau in special, plimba marfa prin intermediul mai multor firme fantoma. In final, cer de la stat returnarea TVA-ului pentru graul care in realitate nici nu a fost vandut. In acest fel, statul pierde iar evazionistii se imbogatesc.
##VIDEO113613##
15 milioane de lei este totalul amenzilor aplicate de politisti in urma acestor controale.
O picatura intr-un ocean. Evaziunea fiscala la cereale si produse de panificatie este estimate la sute de milioane de euro anual. Unii comerciantii emit bonuri fiscale, doar ca nimeni nu se gandeste sa-l ridice. E un gest banal, dar cu un efect urias asupra bugetului de stat. Solicitati bonul fiscal! E cea mai buna arma anti-evaziune fiscala.
Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta