Cum influenteaza laptisorul de matca organismul si ce beneficii prezinta acest produs?

Author: Oana Iosif

Ti-ai dorit vreodata sa incerci un supliment alimentar apreciat de multi consumatori, datorita faptului ca prezinta efecte antioxidante si antibacteriene? In acest caz, ar fi bine sa stii faptul ca beneficiile laptisorului de matca pentru sanatate sunt unele numeroase si organismul uman poate avea parte de multe avantaje de pe urma acestei substante. Iata ce trebuie sa afli inainte de a comanda un astfel de produs!

Ce este laptisorul de matca?

Laptisorul de matca este o substanta vascoasa, produsa de albinele tinere intr-un stup. Acesta are un rol important in nutritia larvelor, precum si in cel de sustinere a vietii reginelor adulte. Secretia va fi derivata din glandele hipofaringiene si cele mandibulare, iar consumul va garanta rezistenta pe o perioada lunga. Datorita faptului ca reprezinta o hrana importanta, o albina care il consuma poate trai pana la 3-5 ani. In comparatie cu perioada clasica de 3-4 saptamani, acest interval este sporit semnificativ.

Ce contine laptisorul de matca?

Intr-un laptisor de matca de calitate se pot intalni o gama variata de vitamine. Spre exemplu, exista vitaminele B,C,E sau K. Pe langa acestea, se vor  regasi 17 aminoacizi diferiti, dintre care 8 sunt esentiali pentru corpul uman. Alte elemente din compozitie vor fi proteinele, potasiul, magneziul, calciul, fierul, zincul si manganul. O mare parte din laptisorul de matca mai are in componenta apa, existand saruri si minerale importante pe langa aceasta. In medicina umana, produsul a fost apreciat inca din antichitate. Lipidele din interior mai prezinta acizi grasi cu multe proprietati nutritive, ce sunt utili pentru dezvoltarea si reproducerea celulelor.

Care sunt cele mai importante beneficii?

In comparatie cu mierea, laptisorul de matca nu este la fel de intens studiat. Totusi, au existat cercetari efectuate pe acesta si s-a ajuns la concluzia ca poate fi utilizat de catre o gama variata de utilizatori. Produsul nu este un indulcitor natural ce se va utiliza impreuna cu painea prajita si ceaiul de dimineata, dar rezultatele obtinute pot fi unele similare. Printre cele mai cunoscute efecte se afla cele antioxidante si antiinflamatorii. Laptisorul de matca ajuta in reglarea nivelului de energie si vitalitate, fiind un suport digestiv si cognitiv puternic. Exista dovezi care arata ca o administrare constanta va permite reglarea menopauzei si imbunatatirea sentimentelor de bunastare.  Un consum constant conduce la o reducere notabila a nivelului de colesterol LDL din sange, prevenindu-se ateroscleroza si problemele de inima. Spre exemplu, este diminuat semnifiativ riscul unui atac de cord sau cel de accident vascular cerebral.

Un alt domeniu in care acest produs este apreciat ar fi cel cosmetic. Motivul consta in faptul ca vor fi imbunatatite nivelurile de colagen pentru piele. Efectele anti-imbatranire sunt diminuate, iar tenul ajunge sa capete un aspect mai placut. Laptisorul de matca se poate intalni in diverse tratamente pentru piele, fiind adesea folosit in cremele naturale. Totusi, produsul se poate aplica si direct, prin combinatia sa impreuna cu alte elemente necesare stratului epiderm.

Cum sunt vindecate ranile?

Tratamentul cu laptisor de matca poate vindeca tesutul conjuctiv, modificand lipidele implicate in procesul de vindecare al ranilor. Este demonstrat faptul ca inflamariile sunt diminuate, in special atunci cand vine vorba de chimioterapie sau radioterapie. Datorita ingredientelor, efectul antibacterian este benefic pentru mentinerea ranilor curate si prevenirea infectiilor. De asemenea, vor exista imbunatatiri in ceea ce priveste combaterea infectiilor si a virusurilor.

Ce este efectul imunomodulator?

Bolile autoimune apar in clipa in care sistemul imunitar incepe sa atace in mod gresit organismul, favorizand aparitia artritei, al diabetului zaharat si a altor afectiuni. Celulele T sunt implicate activ in reglarea raspunsului impotriva infectiilor, avand un rol important pentru mentinerea sanatatii. Laptisorul de matca detine 3 compusi denumiti Royalisin, acid 10-hydroxydecanoic si gama-globulina, ce activeaza direct asupra acestora. Drept urmare, sistemul imunitar este stimulat si corpul uman va fi protejat de consecintele care pot aparea pe termen lung.

Care este doza recomandata de laptisor de matca?

Raspunsul corect la aceasta intrebare difera in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta utilizatorului si starea sa de sanatate. In general, se recomanda in jur de 1-2gr/zi, timp de 3 luni. In cazul copiilor, aceeasi cantitate va fi redusa la jumatate. Administrarea va avea loc sublingual, cu 30 de minute inainte de prima masa. Se poate utiliza o lingurita de plastic, fiind recomandata citirea etichetei inainte de inceperea utilizarii. Laptisorul de matca trebuie pastrat in frigider pentru a-si pastra calitatile. Asigura-te ca acesta este crud, pentru a fi sigur ca beneficiezi de un compus 100% natural.