Cum influențează VAR-ul și alte inovații tehnologice EURO 2024

Autor: Diana Tilă

Video Assistant Referee reprezintă unul dintre cele mai fierbinți subiecte de dezbatere în lumea fotbalului. Unii sunt pro VAR, iar alții contra, fiecare tabără venind cu argumente mai mult sau mai puțin solide. Un lucru este cert: cu tot ajutorul „arbitrilor video”, este imposibil ca erorile să fie înlăturate în totalitate.

Dar relația dintre fotbal și progresul tehnologic este abia la început. Vor fi implementate noi inovații, astfel încât factorul uman să aibă parte de un sprijin cât mai solid. De exemplu, la turneul final al Campionatului European, UEFA va  folosi tehnologie conectată în mingea Adidas Fussballliebe (în traducere „dragostea de fotbal”), pentru a îmbunătăți acuratețea deciziilor VAR în ceea ce privește ofsaidul. În plus, senzorii din această minge revoluționară vor oferi informații în timp real despre performanțele jucătorilor.

Mingea Euro 2024 va elimina așteptările lungi

Mingea Euro 2024 conține tehnologie de ultimă oră care va ajuta la reducerea timpului în care oficialii VAR își dau seama dacă a fost sau nu ofsaid. De-a lungul ultimelor sezoane, trasarea liniilor a dus la timpi de așteptare chiar și de peste 5 minute.

Fără doar și poate, tehnologia VAR a avut un impact uriaș asupra fotbalului de la introducerea sa în timpul Cupei Mondiale din 2018. Deși este menit să îmbunătățească acuratețea deciziilor, VAR nu a funcționat în fiecare caz, o serie de decizii controversate fiind luate de la introducerea sa în sport. O problemă este reprezentată de natura subiectivă a interpretărilor, care duc în mod regulat la dezbateri în care fiecare își menține părere.

Beneficiile VAR în timpul turneului final Euro 2020 au fost semnificative, arbitrii de meci lăsând jocul mai liber, în timp ce numărul de faulturi a fost în scădere față de Euro 2016. Statisticile publicate de UEFA arată că au fost mai puține cartonașe galbene decât în ​​turneul precedent (98, față de 129).

Tehnologia l-a „costat” un gol pe CR7

Roberto Rosetti, șeful Comisie de Arbitri a UEFA a susținut că modul în care a funcționat VAR-ul la Euro 2020 a fost așa cum trebuie să funcționeze întotdeauna, ca ajutor pentru oficiali, nu ca arbitru suplimentar.

"Obiectivul este să intervenim pentru greșeli clare și evidente - interferență minimă pentru beneficii maxime. Trebuie să găsim echilibrul corect în raport cu intervenția VAR pentru că ținta noastră este să păstrăm fotbalul așa cum a fost în mod tradițional", a spus Rosetti. La Europeanul găzduit și de România, au fost 18 decizii schimbate. Cinci intervenții ale arbitrilor din cabina tehnică au condus spre gol, au fost 6 penalty-uri acordate, 6 goluri anulate și 2 cartonașe roșii.

UEFA speră ca oficierea Euro 2024 să fie la fel de pozitivă. FIFA a folosit aceeași tehnologie la Cupa Mondială din 2022, când s-a jucat cu mingea Adidas Al Rihla. Au existat diverse exemple care arată cât de bine funcționează această tehnologie.

De exemplu, s-a demonstrat că Cristiano Ronaldo nu a atins mingea la un gol al Portugaliei împotriva Uruguayului, deși cu „ochiul liber” s-a văzut că balonul ar fi fost deviat de CR7. Nu a fost o veste tocmai bună pentru cei care mizaseră că startul portughez va marca, apoi au făcut verificare bilet la Superbet și au văzut că altcineva înscrisese golul.

Serie A se folosește de Inteligența Artificială

Dacă tehnologia își dovedește încă o dată eficiența într-un alt turneu major, nu ar fi o surpriză să o vedem implementată în mai multe competiții naționale, precum Premier League sau la Liga.

În prezent, Serie A este singura ligă majoră care folosește tehnologie semi-automatizată, dar cu o ușoară diferență, în sensul că nu se apelează la o minge specială, cu la inteligența artificială (AI) pentru a ajuta la detectarea punctului de contact al mingii în cazurile suspecte de ofsaid. Același sistem este folosit în UEFA Champions League. La Liga a anunțat că intenționează să folosească tehnologia din campania 2024/25.

Ofsaidurile semi-automatizate folosesc mai multe camere de pe acoperișul stadionului pentru a urmări cei 22 de jucători de pe teren și pentru a le cartografia poziția. Aceasta înseamnă că oficialii VAR nu trebuie să tragă manual linii pentru a lua decizia.

De asemenea, în mingea Adidas există un senzor care detectează când mingea a fost lovită de un jucător. Tehnologia intenționează să fie mai rapidă, mai precisă și să ofere o imagine 3D a deciziei. Furnizarea unei grafice 3D face ca spectatorii de acasă și cei prezenți să înțeleagă mai bine decizia luată de arbitrii de meci, rezultând mai puțină confuzie în rândul tuturor.

Tehnologia este pregătită. Să înceapă Euro 2024!