Cum intervii în caz de prim ajutor - pași importanți de urmat!

Author: Lavinia Medrea

În situațiile de urgență, cunoașterea pașilor critici pentru acordarea primului ajutor poate salva vieți.

Este esențial ca profesioniștii din domeniul medical, dar și persoanele instruite în acordarea primului ajutor, să fie pregătite să intervină rapid și eficient.

Iată care sunt pașii pentru a acorda primul ajutor:

 1. Asigură-te că locul este sigur și că victima este în regulă:

Evaluează pericolele și asigură-te că nu există riscuri suplimentare pentru tine sau pentru victimă (de exemplu, trafic, scurgeri de gaze, incendii). Sună la 112: fii pregătit să oferi informații precise despre locație și starea victimei. Explică ce s-a întâmplat și urmează instrucțiunile operatorului. Folosește echipamentul de protecție personală: dacă sunt disponibile, utilizează mănuși, măști și alte echipamente pentru a te proteja. Evaluează starea victimei: verifică starea de conștiență a victimei strigând și scuturând-o ușor pentru a vedea dacă răspunde. În același timp, verifică dacă respiră și dacă are puls.

2. Începe să acorzi primul ajutor:

  • Dacă victima nu respiră și nu are puls, pregătește-te să realizezi compresii toracice și ventilații artificiale: plasează mâinile una peste cealaltă în centrul pieptului victimei și apasă ferm și rapid (aproximativ 100-120 compresii pe minut). După fiecare 30 de compresii, dacă ești instruit, oferă două respirații gură la gură ori cu balonul autoexpansiv. În caz contrar, continuă doar cu compresiile toracice.
  • Dacă victima respiră, așează-i capul într-o poziție sigură. Asigură-te că gura îi este deschisă și orientată spre sol pentru a preveni înecul în cazul de vomă. De asemenea, verifică constant respirația și pulsul victimei până la sosirea ajutorului medical.

3. În caz de sângerări, fracturi sau entorse:

  • Aplică presiune: utilizează un pansament steril sau, în lipsa acestuia, orice material curat pentru a apăsa direct pe rană. De asemenea, este indicat să folosești un leucoplast, pentru a fixa pansamentul și pentru a menține presiune și proteja rana. Găsești tot ce ai nevoie pentru primul ajutor pe Vetro.ro și vei fi pregătit în orice situație limită.
  • Ridică membrul afectat: dacă este posibil, ridică membrul deasupra nivelului inimii pentru a reduce sângerarea.
  • Imobilizează zona afectată: folosește atele medicale sau improvizează cu obiecte disponibile pentru a imobiliza zona afectată a victimei.
  • Aplică gheață: în cazul în care dispui, aplică gheață pentru a reduce edemul și durerea.

4. În caz de arsuri:

  • Răcește zona afectată: ține zona arsă sub apă rece timp de cel puțin 10 minute.
  • Nu sparge bășicile: acoperă arsura cu un pansament steril pentru a preveni infecția.

Asigură-te că monitorizezi starea victimei până la sosirea ajutorului medical. Este important să îi evaluezi constant semnele vitale, inclusiv respirația și pulsul, pentru a observa orice schimbare în starea acesteia. Dacă victima devine inconștientă sau starea ei se degradează, trebuie să fii pregătit să acționezi rapid, conform instrucțiunilor de prim ajutor corespunzătoare.

Așadar, primul ajutor este esențial în situații limită. Este important să fii pregătit atât din punct de vedere teoretic, dar și practic, pentru a parcurge pașii corecți. Desigur, un curs specializat te va pregăti mult mai bine pentru acest moment.