Este destul de simplu să investești la bursă și există mai multe moduri de a face asta. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi și elementele de bază pentru începătorii pe piața de valori.
Investiții la bursă: 4 pași simpli pentru a începe
Vrei să începi să investești la bursă? Iată o listă de verificare în patru pași pentru a te ajuta să începi:
1. Alege cum dorești să investești
2. Deschideți un cont de investiții
3. Decide în ce vrei să investești
4. Stabilește cât de mult poți investi – apoi cumpără
1. Alege cum dorești să investești
Primul lucru de luat în considerare este cum să începi să investești la bursă. Unii investitori aleg să cumpere acțiuni individuale, în timp ce alții adoptă o abordare mai puțin activă.
Încearcă să înțelegi care dintre următoarele afirmații te descrie cel mai bine:
· Sunt o persoană analitică, îmi place să fac calcule și să mă informez.
· Urăsc matematica și nu vreau să fac „teme”.
· Am câteva ore în fiecare săptămână pe care să le dedic pentru investiții la bursă.
· Îmi place să citesc despre diferitele companii în care pot investi, dar nu vreau să mă scufund în calcule matematice.
· Sunt un profesionist ocupat și nu am timp să învăț cum să analizez acțiunile.
Vestea bună este că, indiferent în care dintre aceste afirmații te regăsești, ești totuși un candidat excelent pentru a deveni investitor la bursă. Singurul lucru care se va schimba este „abordarea”.
2. Deschide un cont de investiții
Toate sfaturile despre investiții la bursă pentru începători nu te prea ajută dacă nu ai o modalitate de a cumpăra acțiuni. Pentru a face asta, vei avea nevoie de un cont de investiții.
Aceste conturi sunt oferite de către companii reglementate precum CAPEX.com, IG.com, CMC Markets și multe altele. Deschiderea unui cont de investiții la bursă este, de obicei, un proces rapid și deloc complicat, care durează doar câteva minute. Îți poți finanța cu ușurință contul de investiții prin transfer bancar sau prin diferite metode de plată online.
Deschiderea unui cont de investiții este, în general, ușoară, dar ar trebui să iei în considerare câteva aspecte înainte de a alege un anumit broker de acțiuni: nivelul de reglementare, gama de piețe, costurile și uneltele disponibile.
3. Decide în ce investești
Acum că am răspuns la întrebarea cum investești la bursă, dacă eștii în căutarea unor idei grozave de investiții, iată conceptele importante pe care trebuie să le stăpânești înainte de a începe:
· Diversificarea portofoliului.
· Investește doar în afacerile pe care le înțelegi.
· Evită acțiunile cu volatilitate ridicată până când te vei pricepe la investiții.
· Evită întotdeauna categoria penny stocks.
· Află valorile și conceptele de bază pentru evaluarea acțiunilor.
Este o idee bună să înveți conceptul de diversificare, ceea ce înseamnă că ar trebui să ai în portofoliu o varietate de companii. Cu toate acestea, o diversificare prea mare este uneori de evitat. Rămâi cu afacerile pe care le înțelegi - și dacă se dovedește că te descurci bine (sau ești confortabil) cu evaluarea unui anumit tip de acțiuni, nu este nimic în neregulă ca o industrie să alcătuiască un segment relativ mare al portofoliului tău.
Cumpărarea acțiunilor spectaculoase, cu creșteri mari, poate părea o modalitate excelentă de a-ți construi bogăția (și cu siguranță poate fi), dar este preferabil să le eviți pe acestea până când vei deveni puțin mai experimentat. Este mai înțelept să creezi o „bază” pentru portofoliul tău, cu afaceri solide și consacrate.
4. Stabilește cât de mult poți investi – apoi cumpără acțiuni
Cheia pentru a-ți crește avuția este să adaugi fonduri în timp în contul tău de investiții și să lași banii să lucreze pentru tine. Aceasta înseamnă că trebuie să investești regulat în planurile tale lunare sau săptămânale. Vestea bună este că este foarte simplu să începi.
Cât de mult investești depinde în totalitate de bugetul și timpul pe care ești dispus să le aloci. Deși poți investi orice sumă cu care te simți confortabil, experții recomandă să lăși banii investiți timp de cel puțin trei ani și, în mod ideal, cinci sau mai mult, astfel încât să poți trece peste orice fluctuații în piață.
Dacă nu te poți angaja să păstrezi banii investiți timp de cel puțin trei ani fără să-i atingi, ia în considerare mai întâi construirea unui fond de urgență. Un fond de urgență te poate împiedica să ieși prematur dintr-o investiție, permițându-ți să faci abstracție de orice fluctuații ale valorii acțiunilor tale.
Majoritatea brokerilor online consacrați nu au un cont minim (sau sumele minime pentru activarea contului sunt extrem de mici), așa că poți începe chiar și cu bani puțini. În plus, mulți brokeri îți permit să cumperi acțiuni și ETF-uri fracționate. Dacă nu poți cumpăra o acțiune întreagă, poți cumpăra doar o parte din aceasta, astfel încât, poți începe cu aproape orice sumă.
După ce ți-ai deschis contul, depune fondurile și cumpără acțiuni sau fonduri de acțiuni.
Concluzie cu privire la investițiile la bursă
Procesul de învățare în ceea ce privește investițiile la bursă poate fi descurajant pentru începători, dar este de fapt doar o chestiune de a afla ce abordare investițională vrei să folosești, ce fel de cont are sens pentru tine și câți bani ar trebui să investești în acțiuni.