Cum își folosește America bilanțul de mai multe trilioane de dolari pentru a combate inflația

Autor: Bogdan Frațilă

Lupta Fed împotriva inflației este pe cale să intre într-o nouă fază, dar bilanțul enorm al băncii centrale va continua să joace un rol cheie.

Sursa: PixaBay

Lupta Fed împotriva inflației este pe cale să intre într-o nouă fază, dar bilanțul enorm al băncii centrale va continua să joace un rol cheie.

Lupta Fed împotriva inflației este pe cale să intre într-o nouă fază, dar bilanțul enorm al băncii centrale va continua să joace un rol cheie.

În decurs de aproximativ un an și jumătate, Fed a majorat agresiv ratele dobânzilor până la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. Acesta este cel mai cunoscut instrument al Fed pentru a ține sub control inflația și a maximiza ocuparea forței de muncă- care sunt cele două funcții fundamentale ale sale, așa cum au fost mandatate de Congres.

Dar acesta nu este singurul instrument de care dispune banca centrală în lupta sa actuală împotriva inflației. Fed gestionează, de asemenea, un bilanț de mai multe trilioane de dolari care contabilizează trilioane de titluri de stat și enumeră cantitatea de monedă aflată în circulație.

Contextul

De asemenea, este folosit ca instrument macroeconomic pentru a slăbi sau a întări economia.

Se pare că Fed ar fi terminat cu creșterea ratelor dobânzilor- cu posibilitatea unei noi majorări în decembrie. Dar economia continuă să se extindă în mod robust, piața forței de muncă rămâne strânsă, iar inflația continuă să fie peste ținta de 2%.

Asta înseamnă că Fed mai are de lucru pentru a răci economia. Bilanțul a contribuit și va continua să contribuie la încetinirea economiei, în timp ce ratele dobânzilor mai mari pentru o perioadă mai lungă de timp fac cea mai mare parte din munca grea.

Iată cum funcționează: Fed deține active precum titluri de stat, titluri garantate cu ipoteci și împrumuturi acordate băncilor. De asemenea, aceasta deține pasive, cum ar fi valută, rezerve bancare și "acorduri de răscumpărare a rezervelor", care sunt contracte pe termen scurt pentru vânzarea de titluri de valoare, pe care le cumpără ulterior la un preț mai mare.

Ori de câte ori Fed dorește să stimuleze economia, își mărește deținerile de titluri de valoare- o strategie cunoscută sub numele de "relaxare cantitativă".

A făcut acest lucru pentru a ajuta economia să se redreseze în urma Marii Recesiuni, când Fed și-a extins dramatic portofoliul de active de la mai puțin de un trilion în 2007 la peste 2 trilioane de dolari în 2009.

În primele zile ale pandemiei Covid-19, Fed și-a consolidat puternic portofoliul de active- achiziționând un număr impresionant de 1 500 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie în martie și aprilie 2020 pentru a stabiliza sistemul financiar și a atenua efectele închiderii asupra economiei.

A continuat să înghită sute de miliarde de titluri de stat pe tot parcursul anului 2020.

A făcut opusul în zilele noastre

De mai bine de un an, Fed și-a redus constant bilanțul pentru a contribui la răcirea economiei. Această reducere este cunoscută sub numele de "înăsprire cantitativă" sau de "scurgere a bilanțului".

"Bilanțul va juca un rol important în eliminarea acomodării politicii monetare, funcționând în fundal în timp ce ratele fondurilor federale servesc drept principalul nostru instrument activ", a declarat fostul vicepreședinte al Fed, Lael Brainard, pentru

The Wall Street Journal în 2022, chiar înainte de scurgerea bilanțului și de numirea sa în funcția de vicepreședinte.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Bilanțul Fed se situează în prezent la aproximativ 7.900 de miliarde de dolari, în scădere față de vârful de 9.000 de miliarde de dolari înregistrat la începutul anului 2022, chiar înainte de scurgerea bilanțului.

Ce urmează: Economiștii de la Wells Fargo se așteaptă ca o recesiune în cursul anului viitor să determine Fed să înceteze înăsprirea cantitativă în jurul lunii octombrie 2024, lăsând bilanțul la aproximativ 7.200 de miliarde de dolari.

"În opinia noastră, este puțin probabil ca [Fed] să continue înăsprirea pasivă a politicii monetare prin [înăsprirea cantitativă] în timpul unei perioade de creștere negativă a PIB-ului, de creștere a șomajului și de reduceri materiale ale ratei fondurilor federale", au scris aceștia într-o analiză recentă.

De asemenea, ei văd scenarii alternative pentru sfârșitul scurgerii bilanțului dacă nu există o recesiune.

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat într-o conferință de presă după decizia de politică monetară a băncii centrale din iulie că înăsprirea cantitativă ar putea continua chiar și în timpul reducerilor de dobândă. Economiștii de la Wells Fargo spun că acest lucru "ar permite FOMC să încerce să readucă bilanțul la aproximativ dimensiunea sa de "echilibru"".

Cum funcționează creșterile de rate: Fed decide să crească, să reducă sau să mențină neschimbată rata cheie a fondurilor federale la fiecare dintre cele opt ședințe programate în fiecare an de către Comitetul Federal pentru Piața Deschisă, influențând ratele dobânzilor pe termen scurt în întreaga economie.

Ori de câte ori inflația crește, Fed reacționează prin creșterea ratei fondurilor federale, ceea ce determină ratele dobânzilor la o gamă largă de produse de împrumut să urmeze același curs. Aceste costuri de creditare mai mari ar trebui, la rândul lor, să răcească economia suficient pentru a încetini creșterea prețurilor, stabilizând astfel inflația.

Cu toate acestea, ori de câte ori o economie în curs de slăbire împinge șomajul mai sus, Fed răspunde prin scăderea ratei fondurilor federale, ceea ce face ca împrumuturile să fie mai ieftine și sprijină creșterea economică.

Uneori, Fed lasă ratele dobânzilor neschimbate dacă oficialii au nevoie de mai multe date privind sănătatea economiei sau dacă consideră că creșterea economică se îndreaptă în direcția corectă.

Manipularea ratei fondurilor federale- care reprezintă rata dobânzii pe care băncile comerciale o percep între ele atunci când împrumută rezervele bancare în exces- este cea mai cunoscută metodă a Fed de a avea un impact asupra economiei, deoarece are un efect puternic asupra accesibilității creditelor.

Citește și: Turcia sărbătorește fondarea republicii în urmă cu 100 de ani

Citește și: Unde se află camerele pentru rovinietă? Lista pe care trebuie să o cunoască șoferii

Citește și: Care a fost ultima postare a lui Matthew Perry? Aceasta a fost postată cu doar câteva zile înainte de decesul acestuia