Cum îți afectează sănătatea traiul într-o casă rece?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 mar 2023, 17:03

În condițiile în care lumea se confruntă cu o criză energetică globală, sute de milioane de oameni se confruntă în această iarnă cu sărăcia de combustibil

Sursa: PixaBay

În condițiile în care lumea se confruntă cu o criză energetică globală, sute de milioane de oameni se confruntă în această iarnă cu sărăcia de combustibil

În condițiile în care lumea se confruntă cu o criză energetică globală, sute de milioane de oameni se confruntă în această iarnă cu sărăcia de combustibil, în timp ce se luptă pentru a-și menține locuințele calde. Consecințele ar putea fi de amploare și de lungă durată, constată Chris Baraniuk.
În cele mai reci dimineți, Mica Fifield nu are nevoie de ceas deșteptător. Durerea din articulații o trezește. Cel mai mult o dor picioarele și genunchii.

Întinzându-se, ea știe că sunt lucruri de făcut prin casă. Dar îi este greu să se ridice din pat. Încălzirea în casa ei terasată din Lancashire, Anglia, este oprită. Caloriferele adormite, fixate pe pereții lor, stau acolo, reci la atingere. Există condens în jurul ferestrelor. Iar durerea se adâncește mult mai mult acum că vremea se schimbă.
"Nu ne atingem deloc de încălzire", spune Fifield, explicând cum prețul gazului și al electricității a crescut în ultima vreme.
Ea și soțul ei nu sunt siguri exact cât îi va costa să pună încălzirea și nu își permit luxul de a afla. Ea spune doar: "Suntem prea speriați".

Influența temperaturii

Este încă devreme în toamnă când vorbim. Și, deși temperaturile nu vor face decât să scadă și mai mult în lunile următoare, cuplul plănuiește în prezent să țină încălzirea oprită pe toată durata iernii, dacă pot.


Fifield are 27 de ani și suferă de o formă de sindrom Ehlers-Danlos, care în cazul ei provoacă dureri cronice. Ea mai are și alte afecțiuni, inclusiv costocondrită- inflamație în jurul oaselor din piept. Aceasta o face să se simtă ca și cum ar avea un atac de cord, explică ea. Îi provoacă durere și senzația că ceva îi apasă pe piept. În urmă cu câțiva ani, plănuia să lucreze în teatru fizic și să predea Zumba, dar totul s-a schimbat odată cu diagnosticul ei.
Nu poate lucra, dar primește beneficii de la guvern, în timp ce soțul ei lucrează cu jumătate de normă și o ajută să aibă grijă de ea.
Criza energetică care afectează în prezent viețile atâtor persoane din întreaga lume își pune amprenta asupra unora dintre cele mai fundamentale activități ale vieții. De exemplu, atunci când Fifield se duce în bucătărie să pregătească cina, rareori aprinde cuptorul- friteuza cu aer comprimat consumă mai puțină energie.
De asemenea, Fifield se îngrijorează dacă va putea să-și încarce scuterul de mobilitate suficient pentru a se deplasa. Îi place să meargă la piscină de patru ori pe săptămână, deoarece acest lucru o ajută la dureri- și pentru că acolo poate face un duș fierbinte.
În ciuda acestor provocări, Fifield nu se compătimește, spune ea. Nu așa își vede ea situația. Dar ea spune că vrea să sensibilizeze publicul cu privire la durerea cronică și la modul în care traiul într-o casă rece o poate înrăutăți foarte mult.
Povestea lui Fifield despre greutăți și reziliență este doar una dintre milioanele de povești care probabil se vor desfășura în această iarnă. Datorită creșterii facturilor la combustibil și electricitate, multe alte persoane din întreaga lume ar putea fi nevoite să ia decizii dificile cu privire la momentul în care își pornesc sau nu încălzirea.
Persoanele în vârstă se vor înfășura în paltoane, eșarfe și mănuși pentru a sta în sufrageria lor. Părinții se vor îngrijora dacă bebelușii lor sunt suficient de încălziți, în timp ce vor adăuga o pătură în plus la pătuțurile lor. Focurile de gaz vor rămâne neaprinse. Încălzitoarele electrice vor fi lăsate, sechestrate, în fundul dulapurilor. Cuplurile se vor certa dacă acum- acum!- este momentul să regleze termostatul și să pornească în sfârșit boilerul. Nu avem de ales. Dar nici bani pentru a plăti pentru asta nu există.
Se estimează că 36 de milioane de persoane din Europa nu au reușit să își mențină locuințele suficient de calde în 2020. În SUA, 16% din țară se confruntă cu sărăcia energetică, inclusiv 5,2 milioane de gospodării considerate a fi peste pragul federal de sărăcie. Iar în China, se estimează că 24-27% dintre adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă trăiesc în sărăcie energetică.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Energie volatilă

Având în vedere că piața volatilă a energiei face ca prețurile să crească vertiginos, iar posibilitatea unor pene de curent și a unor penurii de gaz se profilează, în special în Europa, situația ar putea deveni și mai gravă. Deși creșterile de prețuri sunt cele mai extreme în Europa, consumatorii din SUA nu vor fi, probabil, imuni la costurile ridicate ale energiei. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a avertizat că lumea se află în mijlocul primei sale adevărate "crize energetice globale"- declanșată în mare parte de invazia Rusiei în Ucraina. Multe milioane de oameni vor fi probabil afectați, dar cea mai mare povară va cădea pe cei mai săraci și mai vulnerabili. Consecințele pentru sănătate ale tuturor acestor evenimente nu sunt minore. Cercetările științifice arată clar că locuințele reci sunt dăunătoare pentru ocupanții lor și, uneori, chiar mortale. Există un risc mai mare de accidente vasculare cerebrale, infecții respiratorii și căderi sau alte leziuni din cauza reducerii forței și dexterității oamenilor la temperaturi scăzute. Locuințele reci pot avea consecințe atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra sănătății, bunăstării și chiar a oportunităților de viață ale unei persoane.

Citește și: Cum ne schimbă anotimpurile somnul

Citește și: De ce există tot mai multe diagnostice de autism?

Citește și: 5 sfaturi care te vor ajuta să treci mai ușor peste momentele de anxietate