Cum iti alegi masina potrivita: 4 sfaturi de care sa tii cont

Autor: B.M.
BMW

Sa alegi masina potrivita poate fi o adevarata provocare: uite ce trebuie sa ai in vedere ca sa nu regreti mai tarziu alegerea facuta.

Masina este unul dintre bunurile cele mai importante pe care le achizitionam de-a lungul vietii. In momentul cumpararii unui autoturism decizia nu trebuie luata numai in functie de pretul initial, ci si de costurile ulterioare de intretinere.

O masina consuma constant bani, de aceea este important sa stabilim foarte bine de la inceput care sunt cheltuielile pe care suntem dispusi sa ni le asumam.

Sfaturi pentru alegerea unei masini:

Cumpara masina in functie de nevoile pe care le ai pe termen mediu

Inainte de a alege o masina, gandeste-te la nevoile pe care le ai in viitorul mediu. Daca vrei o masina cu care sa te deplasezi in mare parte din timp prin oras, mai potrivit este un model mic: te vei strecura mai usor prin trafic si vei gasi mai rapid un loc de parcare.

Daca ai familie, sau daca urmeaza sa ai un copil, alege o masina mai mare. Vei aprecia portbagajul incapator si interiorul spatios atunci cand vei porni la drum cu apropiatii tai.

Daca intentionezi sa folosesti masina mai mult pentru drumuri lungi, si nu in regim urban, cumpara o masina confortabila. Condusul timp de mai multe ore poate fi epuizant, de aceea este important ca la drumurile lungi masina sa nu amplifice senzatia de oboseala.

Citeste si: Ce masina puternica are Catalin de la "Puterea dragostei"! Iata ce bolid conduce carismaticul concurent care a fost cucerit iremediabil de Ella!

Care este mai potrivita, masina noua sau masina second hand?

Decizia este relativ simpla, iar alegerea ar trebui facuta in functie de cat timp planuiesti sa tii masina respectiva.

Daca optezi pentru o perioada mai lunga de 5-6 ani, opteaza din start pentru o masina noua. Perioada garantiei este de regula de 3 ani, iar in unele cazuri ajunge chiar la 5 sau 7 ani.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In tot acest timp vei fi scutit de surprize neplacute care pot aparea si vei beneficia de un autoturism in care poti avea incredere din punct de vedere tehnic.

Daca intentionezi sa tii masina mai putin de 3 ani nu cumpara masina noua, mai potrivita este una second hand. Motivul este unul simplu: Masina noua se devalorizeaza rapid, pierzandu-si in primii doi ani cel putin 30% din valoare.

Nu vrei sa fii tu acela care suporta aceste pierderi.

Citeste si: Apariția care a incendiat strada! Bianca Drăgușanu urcă într-un Ferrari de 400.000 de euro! Cine era bărbatul pe post de ”șofer” de lux VIDEO EXCLUSIV

Masina cu motor diesel sau masina cu motor pe benzina?

Alegerea intre cele doua tipuri de motoare ar trebui sa o faci in functie de modul in care vei utiliza masina.

Pentru un regim preponderent urban este mai indicata o masina cu motor pe benzina: pornirile si opririle dese nu il vor afecta atat de mult.

Pentru un regim de condus extraurban este mai indicata o masina cu motor diesel: vei inregistra consumuri substantial mai bune. In plus, datorita cuplului mai mare, daca ai multe bagaje motorul diesel nu se va chinui atat de tare sa transporte incarcatura de la punctul A la punctul B.

Exista si varianta autoturismelor cu motoare hibrid sau cu motoare electrice, insa in prezent acestea sunt scumpe, iar statiile de incarcare electrica nu sunt atat de raspandite inca pe teritoriul Romaniei.

Citeste si: Jador, casă de 300.000 de euro! Cum arată locuinţa în care se va muta îndrăgitul cântăreț

Alege masina potrivita in functie de posibilitatile tale financiare

Daca ai un buget stabilit, nu cumpara masina "de toti banii". Pastreaza o mica parte din acel buget pentru cheltuieli ulterioare. Spre exemplu, statistic, o masina second hand necesita o serie de investitii dupa cumparare.

In momentul in care achizitionezi o masina, gandeste-te si la costurile de intretinere. Cheltuielile cu masina nu se opresc doar la momentul cumpararii.

Cu cat masina este mai scumpa, cu atat reviziile sunt mai scumpe sau, in cazul unei probleme, piesele inlocuitoare pot fi mai scumpe. De asemenea ia in calcul ca, in functie de marimea motorului si de valoarea masinii, taxe precum RCA sau CASCO pot fi mai mari.

 

 

Taguri: