Cum îți amenajezi propria seră și cum o îngrijești pe timpul iernii

Author: Diana Tilă
Actualizat: 23 nov 2022, 17:36

Te-ai mutat de ceva vreme la casă, și de atunci ești mai mult decât mulțumit de decizia pe care ai luat-o. Mai mult spațiu pentru voi și copii, ați amenajat și o grădină de legume de unde faceți rost de multe roade proaspete și sănătoase, dar în același timp simți că este timpul să faci următorul pas: amenajarea propriei sere. Nu-ți face griji, nu este deloc dificil, și te vei descurca și singur, sau măcar cu puțin sprijin. Noi vom încerca să îți oferim unele recomandări în acest sens, din care te poți inspira.

Ajutor de specialitate

Pentru ca sera ta să fie cu adevărat una profesionistă, ai nevoie să nu lași nimic la voia întâmplării. În primul rând, este indicat să construiești sera cu propriul schelet, deoarece în acest fel ai parte și de o susținere mult mai bună, iar curtea și anexa ta vor arăta mult mai îngrijit. Este nevoie de materiale de bună calitate, iar pe acestea le găsești pe toate la magazinul online Regalfermierul. Ca o mică paranteză, tot aici este locul unde găsești și uneltele de care ai nevoie, precum și semințele necesare și tot ce îți mai este necesar. Este chiar simplu să îți poți amenaja așa cum trebuie sera din curtea ta.

Materiale necesare

Există o mulțime de materiale pe care le poți folosi la amenajarea serei tale. Mulți fermieri au apelat la acrilic sau PVC și, din punctul nostru de vedere, nu este o decizie chiar atât de greșită, mai ales dacă te ocupi așa cum trebuie de îngrijirea lor periodică. În caz contrar, vor ceda destul de rapid, și nu îți dorești așa ceva, pentru că pierderile ar fi destul de însemnate.

Cele mai bune materiale

Evident, este nevoie de materiale de bună calitate, pentru că vrei să ai o sera rezistentă și durabilă. Dacă nu ai experiența necesară, ai putea crede că lemnul sau metalul sunt cele mai bune și te gândești serios să le folosești și tu. Da, este adevărat, dar… lemnul nu este chiar atât de rezistent, are nevoie de îngrijire specială, iar metalul la fel. Totuși, trebuie să recunoaștem, cele mai multe sere sunt construite folosind lemnul, pentru că dezavantajele sunt destul de mici.

Folia transparentă. Ieftină și bună

Adevărații fermieri știu cum să aleagă acele materiale care să se comporte bine la capriciile vremii, să asigure condițiile optime în interiorul serei pentru ca plantele să se dezvolte așa cum trebuie și nici să nu coste mult. Un material care să răspundă afirmativ la toate aceste cerințe am găsit și noi și este vorba despre… folia transparentă din plastic. Cu ajutorul dat de ea plantele din sera sunt ferite de vântul puternic, de razele puternice ale soarelui, eviți condensul, iar ventilația este și ea una mai mult decât bună. Cât despre preț, ce mai putem adăuga decât că la Regalfermierul ai cel mai bun raport preț – calitate?

Îngrijirea serei pe timp de iarnă

Chiar dacă este iarnă, asta nu înseamnă că gata, ai terminat cu tot ce ține de creșterea legumelor. De aceea ți-ai și amenajat această seră, pentru ca tu și cei dragi ție să vă bucurați în continuare de legume proaspete, să vă primiți doza de vitamine și minerale necesare unei bune stări de sănătate. Evident, trebuie să ai grijă de sera ta pe timpul iernii, când condițiile meteorologice nu sunt chiar cele mai bune, iar noi avem și de această dată pentru tine unele recomandări în acest sens.

Încălzirea și iluminatul serei

Atunci când vrei doar ce e mai bun pentru familia ta, iei în calcul și unele investiții mai costisitoare. Cam despre asta este vorba și atunci când este nevoie de o bună iluminare și încălzire a serei, iar în acest sens poți utiliza un panou solar. Dacă ai optat pentru această variantă și în ceea ce privește locuința, atunci nimic nu te oprește să instalezi și aici unul, pentru a le oferi plantelor condiții optime de dezvoltare. Nu-ți face griji, investiția se va amortiza în timp.

Monitorizarea permanentă a temperaturii și a umidității

Plantele sunt destul de fragile, iar tu vrei să ai parte de recolte bune. Prin urmare, este nevoie de monitorizarea continua a umidității și temperaturii din interiorul serei, iar pentru asta va trebui să instalezi acolo tot ce este nevoie: termometre, umidificator sau tot ce mai consideri necesar. De asemenea, specialiștii sunt de părere că trebuie să ții sub control și nivelul de dioxid de carbon, iar în acest scop folosirea de îngrășământ organic la plantarea răsadurilor este chiar indicate.

Ventilația și aerisirea

Da, știm, este frig afară, dar asta nu înseamnă că trebuie să neglijezi tot ceea ce ține de aerisirea serei și ventilația ei. Nu uita nici să îndepărtezi gheața sau zăpada, după caz, din jurul gurilor de aerisire, a serei, a sistemelor de încălzire sau a ventilatoarelor.

Îngrijește-ți plantele

Fiind vorba despre o seră, plantele și legumele pe care le-ai cultivat au nevoie și de îngrijiri speciale. Prin urmare, chiar dacă este iarnă, tot va trebui să le tai, uzi, să pui îngrășământ, în fine, știi prea bine că fiecare plantă are nevoie de toată atenția ta. Nu degeaba se spune că atunci când locuiești la curte, munca nu se termină niciodată. Însă atunci când cei dragi ție vor consuma cele mai bune și sănătoase plante și legume, și care au fost crescute chiar de tine, satisfacția va fi una pe măsură!

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.