Cum îți influențează sănătatea ochilor starea generală

Author: Alina Petre

Sănătatea ochilor este la fel de importantă ca cea generală. Menținerea vederii clare și corecte este o prioritate de avut în vedere mereu. Afecțiunile oftalmologice care apar și nu sunt tratate corespunzător își pun amprenta asupra stării generale, conducând, uneori, la complicații mai grave. 

Pierderea vederii este motiv de îngrijorare care generează teamă și panică. Totuși, se poate ajunge în acest stadiu după ani buni de neglijare a sănătății ochilor. Îți explicăm în acest material cum anume îți poate influența vederea starea generală, pentru ca tu să iei cele mai bune decizii la timp. 

Necesitatea controlului oftalmologic preventiv

Când nu te confrunți cu o problemă de vedere un control oftalmologic complet, realizat preventiv, poate să îți pară un lucru lipsit de importanță. O astfel de examinare poate să scoată la iveală unele afecțiuni aflate în fază incipientă, ale căror simptome nu și-au făcut remarcate prezența. 

Poți programa un control la ochi în București, preventiv, în cadrul căruia specialistul poate observa orice modificare apărută la nivelul fundului de ochi și care poate fi asociată cu un viciu de refracție, pentru care poți primi tratament de specialitate. 

Scăderea calității vieții

Imaginile încețoșate, reducerea câmpului vizual sau vederea cu un singur ochi sunt afecțiuni oftalmologice cu puternic impact asupra sănătății generale, care conduc la scăderea calității vieții și chiar la izolarea socială. 

Dacă te confrunți cu diabet sau alte boli cronice trebuie să acorzi o atenție sporită sănătății ochilor deoarece unele afecțiuni pot induce și probleme la nivel vizual. Glaucomul sau cataracta sunt boli care afectează starea generală și produc neplăceri, iar netratate pot duce la distrugerea iremediabilă a vederii. 

Pierderea independenței

Dacă ai boli oftalmologice grave sau simptome severe ale unor afecțiuni oculare este foarte posibil să nu te mai poți descurca la fel de bine ca în trecut. Reducerea câmpului vizual determină perceperea deficitară a imaginilor, uneori zona periferică sau laterală oculară nefiind utilizată. 

Pierderea acuității vizuale, fie numai temporar, poate duce la o restricționare a activităților zilnice și la nevoia de a fi însoțit la ieșirea din casă. Acest lucru este resimțit ca lezarea independenței care duce la frustrare și anxietate. 

Reducerea mobilității

Mobilitatea de mișcare este normală la o persoană cu vedere clară și corectă. Când apar afecțiunile oftalmologice, spațiul tridimensional este afectat și se înregistrează deficiențe în ceea ce privește câmpul vizual, percepția adâncimii, contrastul sau acuitatea vizuală. 

Toate acestea duc la reducerea mobilității, deoarece îți este teamă să te deplasezi, nu știi dacă să te încrezi în informațiile primite de la creier pentru a realiza activitățile zilnice în casă sau în afara locuinței. 

Traumatisme și leziuni

Când nu vezi bine îți poți pierde echilibrul și te poți accidenta ușor. Seniorii cu afecțiuni oftalmologice severe sunt cei care suferă traumatisme ca urmare a unor căzături. Și dacă ești un adult tânăr, când nu te poți baza pe vederea ta riști să te accidentezi sau să contribui la producerea unui eveniment imprevizibil. 

Dacă te urci la volanul mașinii și conduci ziua sau chiar seara, când problemele cu vederea sunt accentuate, poți să nu observi prea bine autovehiculele din jur și să ai un accident rutier. 

Afectarea psihică este puternică

Persoanele cu tulburări de vedere tind să prezinte un risc mai mare de depresie, anxietate și alte probleme psihologice față de cele care nu sunt cunoscute cu probleme ale ochilor, reiese din publicația “Making Eye Health a Population Health Imperative. Vision for Tomorrow” existentă pe National Center for Biotechnology Information. 

Diagnosticarea și tratarea la timp a afecțiunilor oftalmologice mențin sănătatea ochilor, dar o susțin și pe cea a întregului organism pentru ca tu să te poți bucura în continuare de tot ceea ce îți place să faci!

Problemele cu vederea au un impact puternic în viața persoanei afectate. La nivel social și psihologic, implicațiile sunt majore și dacă nu sunt tratate corespunzător acestea influențează negativ starea generală. Consultul periodic și tratarea la timp a afecțiunilor oftalmologice sunt fundamentale pentru o viață sănătoasă.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.