Daca esti in pragul finisajelor ori amenajarilor, atunci este momentul ideal cand poti face modificari si in ceea ce priveste sursa de caldura din casa.
Pentru a gasi cea mai buna varianta, care sa ofere eficienta termica, dar si un consum moderat, care sa te ajute sa iti optimizezi costurile, iti prezentam care sunt cele mai indicate surse de caldura pe care le poti avea in locuinta ta.
Aerul conditonat. Este o solutie care te poate ajuta atat pe timpul iernii, cat si vara deoarece are dubla functionalitate. Pe timpul iernii, aerul conditionat poate fi o sursa rapida de caldura, iar pe timpul verii, o sursa imediata de racoare. Achizitionarea si montarea unui aparat de aer conditionat nu presupune o investitie majora, rezultatele fiind vizibile imediat, caldura o vei resimti la scurt timp dupa ce ai pornit aparatul. Din punct de vedere al costurilor, aparatul de aer conditionat poate avea un consum ridicat, iar aces lucru va fi vizibil in plata facturilor.
Calorifer electric sau aeroterma. Cele doua sunt solutii rapide si reprezinta o sursa de caldura locala. O aeroterma se poate monta pe un perete sau poate sta asezata pe podea si poate oferi caldura in orice tip de suprafata. Caloriferul electric, dar si aeroterma functioneaza pe baza energiei electrice, ceea ce inseamna ca, fiind conectate la curent, vor impacta in mod direct costurile energiei. Pot fi solutii rapide si eficiente pe care le poti lua in calcul atunci cand o alta sursa de caldura nu face fata intr-un anumit spatiu.
Centrala electrica. Este o sursa de caldura foarte eficienta, care poate oferi o temperatura constanta prin intermediul unui termostat. Centrala electrica face parte din gama centrale termice de ultima generatie si datorita faptului ca poate fi montata oriunde, inclusiv sub pardoseala. Din punct de vedere financiar, o centrala termica electrica isi calculeaza pretul in functie de putere, astfel ca preturile pot varia in functie de intensitatea oferita. Pentru a functiona, centrala are nevoie de o racordare la reteaua electrica, suma facturilor fiind data in functie de pretul energiei electrice.
Centrala termica pe gaze. Reprezinta o sursa ideala pentru orice fel de suprafata, dar conditia principala este ca locul in care vrei sa o montezi sa fie racordat la reteaua de gaze naturale. Investitia nu este una majora pentru ca o centrala pe gaze nu este la fel de scumpa precum o centrala electrica. Nici montajul nu presupune un cost ridicat, mai ales ca vorbim despre un sistem de incalzire, care isi va amortiza investitia in scurt timp.
Centrala pe lemne. Si acest tip de centrala poate fi o solutie pentru locuinta. Din punct de vedere financiar este una dintre cele mai ieftine solutii pentru ca functioneaza numai pe baza de lemn, iar lemnul nu are un pret atat de ridicat. Singurul dezavantaj al centralei pe lemne este faptul ca are nevoie de o camera tehnica si tocmai din acest motiv este recomandat sa fie instalata intr-o casa la curte si nu intr-un apartament la bloc.