Verificarea stagiului de cotizare pentru pensia de stat este un pas esențial pentru a te asigura că ai acumulat suficientă vechime în muncă și pentru a evita surprizele neplăcute la pensionare. În România, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) oferă posibilitatea de a verifica acest stagiu online, iar în cazurile în care există „găuri” în stagiul de cotizare, există și soluții pentru a plăti retroactiv contribuțiile lipsă.
Cum îți poți verifica stagiul de cotizare pentru pensie online?
Pentru a afla câți ani de vechime ai acumulat pentru pensia de stat, primul pas este să îți creezi un cont online pe site-ul CNPP. După ce ai completat un formular de înscriere și ți-ai activat contul, poți verifica rapid istoricul contribuțiilor tale.
Iată pașii esențiali:
Crearea contului online:
- Intră pe site-ul CNPP (www.cnpp.ro).
- Apasă pe „Creare cont online” și completează formularul cu datele tale personale, inclusiv adresa de e-mail.
- Tipărește formularul și depune-l la orice casă județeană de pensii împreună cu actul tău de identitate. În acest fel, vei primi pe e-mail un link pentru a-ți seta parola contului.
- Accesarea istoricului contribuțiilor:
După ce îți creezi contul și îl activezi, autentifică-te pe site-ul CNPP.
- Mergi la secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii” din meniul principal.
- Alege fie „Stagiile lunare de cotizare”, fie „Stagiile anuale de cotizare” pentru a vedea detalii despre contribuțiile tale.
- Poți vizualiza și descărca raportul actualizat în format PDF.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Aceste rapoarte îți vor arăta situația ta completă din perioada aprilie 2001 până în prezent, cu informații precum zilele lucrate, veniturile, condițiile de muncă și punctajul lunar. Dacă vrei informații dinainte de aprilie 2001, va trebui să selectezi opțiunea „Informații din carnetul de muncă”.
Citește și: Pensii mai mari cu 700 de lei! Cine sunt beneficiarii
Cum poți plăti retroactiv contribuțiile lipsă?
În cazul în care îți dai seama că nu ai acumulat suficient stagiu de cotizare pentru pensie, există o soluție: poți plăti retroactiv contribuțiile lipsă. Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 163 din 2020, poți încheia un contract de asigurare socială pentru o perioadă de până la 6 ani anterior datei încheierii contractului.
Pentru a putea plăti retroactiv contribuțiile lipsă, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- Nu ai avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia.
- Nu ai avut obligația asigurării în sistemul public de pensii.
- La data încheierii contractului de asigurare socială nu ești pensionar.
Ce trebuie să știe fiecare angajat despre contribuțiile la pensii?
Contribuția la pensii este o taxă importantă, de 25% din salariul brut, care se plătește lunar de angajator în numele salariatului. Teoretic, angajatul nu trebuie să facă nimic pentru ca aceste contribuții să fie virate statului, dar este bine să verifice dacă sumele sunt, într-adevăr, plătite. Dacă există lună/luni în care contribuțiile nu au fost plătite, acest lucru va duce la o pensie mai mică.
Este important să știi că, începând cu 2023, legea prevede ca stagiile de cotizare să fie calculate și în cazul în care angajatorul nu a plătit efectiv contribuțiile la pensii, dar salariatul a fost angajat legal. În acest caz, salariatul se poate adresa instanței pentru a recupera banii datorați de angajator.
Citește și: Pensiile care vor fi indexate cu 10% din aprilie! Cine beneficiază de această creștere
Astfel, dacă ai nelămuriri legate de stagiul tău de cotizare sau ai constat că există perioade în care nu ai cotizat suficient la pensii, nu trebuie să te îngrijorezi. Poți verifica istoricul contribuțiilor tale online și, dacă este cazul, poți plăti retroactiv contribuțiile lipsă pentru a-ți asigura o pensie mai mare în viitor. Totuși, trebuie să te asiguri că faci acest lucru înainte de termenul limită – 31 decembrie 2024.
Este important să rămâi informat și să verifici periodic contribuțiile tale la pensii, mai ales dacă te apropie vârsta pensionării. Făcând acest lucru, vei putea evita surprizele și îți vei putea planifica mai bine viitorul financiar.