Cum iti sustii copilul in practicarea sportului de performanta

Author: Oana Iosif

Sportul reprezinta o activitate esentiala pentru sanatatea fizica si mentala si are un rol important in procesul de dezvoltare. Sportul ajuta copiii sa inteleaga faptul ca lumea este mereu intr-o competitie si ca trebuie sa depui efort pentru a obtine rezultatele dorite. Drept urmare, asigura-te ca nu ignori acest aspect si ca faci tot ceea ce poti pentru a-l indruma pe cel mic in directia dorita, mai ales atunci cand acesta cere in mod expres sa practice un anumit sport.

Discuta despre acest subiect

Majoritatea copiilor nu se apuca de sport din propria initiativa, ci sunt incurajati de parinti sa o faca. Astfel, in calitate de parinte, sprijinul tau este important in oricare dintre scenarii, deoarece vrei sa ii arati faptul ca o asemenea decizie te face si pe tine fericit si reprezinta un motiv in plus de mandrie. Mai ales la inceput, cand obstacolele initiale se pot dovedi adevarate provocari si pot convinge pe aproape oricine sa renunte.

Fii alaturi de el si, cu toate ca activitatile personale iti ocupa o parte semnificativa din timp, organizeaza-te in asa fel incat sa il poti duce la antrenament de fiecare data. Nu trebuie sa fii mereu prezent atunci cand se antreneaza, iar faptul ca-l intrebi cum se descurca este suficient. In perioadele grele, copiii isi doresc doar sa stie ca sunt apreciati pentru efortul pe care-l depun.

Gandeste-te la interesele sale

Unii copii prefera sporturile precum fotbalul sau tenisul, in timp ce altii au inclinatii spre box sau alte sporturi de contact. Daca tu ca parinte ai acumulat experienta in oricare dintre aceste activitati, vei fi tentat sa-l pui pe cel mic sa urmeze acelasi drum. Aceasta nu este intotdeauna decizia potrivita, deoarece fiecare persoana are aptitudini si pasiuni proprii. Astfel, sa il lasi sa incerce mai multe sporturi si sa il aleaga pe cel care ii place mai mult ar putea fi o idee mai buna.

Exista si cazuri in care un sport inceput in joaca ajunge sa fie practicat la nivel de performanta. Intr-un astfel de caz, e evident faptul ca implicarea emotionala va fi necesara. Pe de alta parte, vor exista beneficii obtinute pe termen lung. Insa, nu toti copiii care se apuca de un sport castiga medalii sau ajung cei mai buni din echipa. Asta nu inseamna ca trebuie sa se puna mai multa presiune pe ei; uneori, simpla experienta de participare este suficienta. Chiar daca nu vin acasa cu un trofeu sau alt premiu din prima, lectiile invatate ii vor ajuta pe viitor, fiind la fel de importante in etapa de formare.

Asigura-te ca antrenamentul si alimentatia sunt adecvate

Un sportiv de performanta nu este un om perfect, ci doar cineva care a decis sa depuna un efort constant pentru o perioada lunga de timp. Totusi, trebuie sa intelegi ca rezultatele nu sunt la fel in toate cazurile. Oricat te-ai antrena si ai incerca sa mananci corect, exista o posibilitate mare sa nu te dezvolti in mod corespunzator. Acest lucru se intampla si cand nu ai un antrenor bun.

Un antrenor competent trebuie sa isi dea seama cum sa-i ajute pe copii inclusiv cu partea psihica, pentru a evita stresul si a-i face sa vada mai usor oportunitatile care le sunt puse la dispozitie. Atitudinea lui trebuie sa fie una adecvata, pentru ca altfel nu se vor obtine rezultatele dorite. Pe langa asta, el trebuie sa isi dea seama cum sa gestioneze situatiile critice si sa le transforme in momente de evolutie.

Ofera sprijin financiar

Toti parintii isi doresc ceea ce e cel mai bun pentru copiii lor, dar sportul reprezinta o investitie financiara; de la echipamente noi, la ore suplimentare de antrenament sau deplasarea la competitii sportive, toate costa bani. In unele situatii, acestea iti pot depasi cu mult bugetul.

Atunci cand apar cheltuieli neprevazute, opteaza pentru credite de nevoi personale pentru a-i sustine in continuare copilului tau pasiunea.

Cele mai multe institutii nebancare financiare ofera posibilitatea de a imprumuta sume relativ mici, fara prea multe acte. Ca sa poti aplica, ai nevoie de un venit fix dovedibil si un numar de telefon valid. Desigur, trebuie sa fii cetatean roman si sa ai adresa pe teritoriul Romaniei. Poti folosi calculatorul online pentru credite, pe care majoritatea acestor institutii il au pe site-ul lor, pentru a afla mai multe detalii despre aceste servicii: perioada de rambursare, tipul de rate si modalitatea in care doresti sa primesti sau sa platesti creditul.