Cum iti transformi locuinta intr-o casa inteligenta?

Author: Oana Picerea

Datorita evolutiei tehnologiei si, implicit, a numeroaselor device-uri smart prezente in viata noastra, astazi avem acces la o serie de posibilitati la care doar visam acum un secol. Daca smartphone-ul si smart TV-ul sunt atat de des intalnite, incat au devenit o normalitate in prezent, casa inteligenta (smart home) a inceput de curand sa se bucure, si in tara noastra, de notorietate. Acest lucru nici nu este surprinzator, daca ne gandim la beneficiile pe care ni le ofera o locuinta inteligenta: confort, siguranta si economii financiare si de timp semnificative. 

Astfel, desi transformarea propriei locuinte intr-o casa inteligenta presupune, intr-adevar, niste costuri destul de ridicate, investitia se va justifica in timp. Fireste ca, la inceput, te poti limita la anumite device-uri si sisteme, in functie de bugetul de care dispui.

In continuare, iti prezentam o serie de schimbari, destul de prietenoase cu buzunarul tau, pe care le poti face in locuinta, astfel incat s-o transformi, incetul cu incetul, in smart home:

Investeste in electrocasnice inteligente 

Aspiratorul robot se afla, fara doar si poate, in topul celor mai indragite electrocasnice inteligente din ultimii ani, el ajutandu-ne sa economisim timp in rezolvarea uneia dintre sarcinile pe care le facem, de regula, cel putin o data pe saptamana: curatenia generala in locuinta. 

Aspiratorul robot este compact, usor de folosit (il poti seta, in doar cativa pasi, de pe smartphone), eficient, astfel ca are toate calitatile pentru a  deveni o investitie de baza in orice casa inteligenta. Mai mult decat atat, exista modele de aspiratoare la preturi accesibile, chiar foarte accesibile in perioadele cu reduceri.

In functie de buget, dar si de nevoile existente in locuinta ta, alte electrocasnice smart in care ai putea investi sunt: cuptor cu wi-fi, purificator de aer, mop electric, etc.

Instaleaza o centrala termica smart 

Producatorii de centrale termice s-au adaptat, la randul lor, evolutiei rapide a tehnologiei si au scos pe piata numeroase modele smart, de ultima generatie. Daca vrei sa-ti inlocuiesti actuala centrala cu una mai performanta sau daca acum instalezi, pentru prima data, o centrala termica in locuinta, poti opta pentru Ariston Genus One Net. Pe langa functia auto, care te va ajuta sa obtii eficienta maxima si gradul de confort dorit, si functia comfort, ce include doua modalitati de livrare a apei, acest model are ecran cu touch si vine la pachet cu senzorul de camera Cube S Net, fara fir, si compatibil cu aplicatia Ariston NET, ceea ce iti permite sa controlezi setarile centralei de la distanta.

Foloseste becuri inteligente LED 

Economice, cu o lumina mult mai odihnitoare decat a multor becuri clasice, mai rezistente decat acestea din urma si, totodata, compatibile cu sistemele de ajustare a intensitatii luminii, becurile LED reprezinta o alta investitie pe care merita s-o faci, pentru a te apropia, incetul cu incetul, de locuinta smart la care visezi. 

Inlocuieste prizele clasice cu prize inteligente 

Prizele inteligente au doua avantaje esentiale: sunt mai economice decat prizele clasice si iti ofera posibilitatea de a controla, de la distanta, aparatele conectate la ele - nu ai nevoie decat de o aplicatie special conceputa pentru a face acest lucru. In plus, ele iti ofera si o siguranta incomparabil mai mare decat cea data de prizele clasice: cu siguranta ca si tie ti s-a intamplat, macar o data, sa nu-ti mai amintesti daca ai scos din priza fierul de calcat. Intr-o astfel de situatie, o priza inteligenta iti permite sa controlezi respectivul aparat, fara a mai fi nevoie sa te intorci din drum, cauza din care, eventual, intarzii la munca. Astfel, eviti si un inceput de zi nu tocmai promitator...

Opteaza pentru sisteme de siguranta smart 

Instalarea unui interfon video si montarea camerelor de supraveghere sunt doua dintre optiunile accesibile pe care le-ai putea lua, pentru inceput, in considerare, astfel incat sa-ti transformi locuinta intr-o casa nu doar confortabila, ci si cat se poate de sigura pentru tine si familia ta.

Confortabila, sigura si economica - iata cele trei cuvinte-cheie care descriu smart home, o idee pe care si romanii au inceput s-o puna in practica in ultimii ani. 

Daca si tu iti doresti sa iti updatezi locuinta, dar te temi ca o astfel de schimbare te va costa o avere, cel mai bine este sa faci pasi mici, dar siguri in directia dorita - adica sa optezi, deocamdata, doar pentru variantele accesibile, precum cele prezentate mai sus. 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.