Cum motivează Klaus Iohannis creșterea inflației și a crizei din România: „Singura cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei”

Author: Lavinia Medrea

Cum motivează Klaus Iohannis creșterea inflației și a crizei din România: „Singura cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei”

Sursa: Facebook Klaus Iohannis

În ultimele luni, prețurile și inflația au crescut drastic în România. Cetățenii au dat vina pe Guvern, însă Klaus Iohannis, președintele României, este de părere că există un singur vinovat pentru această criză, și acela nu este Guvernul României.

„Toate crizele din prezent, precum inflația record, prețurile crescute la energie, au o singură cauză – războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Problema nu este una românească, ci una globală, și nu am ajuns aici pentru că cineva nu și-a făcut treaba. În țările europene inflația este la fel de mare. Este important că avem un Guvern stabil, care își dă silința și a găsit soluții bune pentru a ameliora impactul acestei situații economice dificile și a ajuta consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici.

Am discutat cu premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le pregătesc, se lucrează la scheme de compensare la pensii, la salarii, pentru că trebuie să fim conștienți că aceste crize se vor prelungi, chiar dacă se termină războiul”, a transmis Klaus Iohannis, într-un mesaj pe Facebook, motivând existența crizelor și inflației record din România.

Ce spune Klaus Iohannis despre inflația din România și despre creșterile exagerate de prețuri

„Inflaţia este doar un factor şi ca să încep cu un răspuns simplu, am toată încrederea că Guvernul a luat şi va lua în continuare măsurile care se impun”, a declarat Klaus Iohannis, joi.

„Toate acestea au o singură cauză- și această cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei”, a afirmat șeful statului, despre inflație, situația economică dificilă și prețurile energiei.

Citeste si: Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Europei: Ameninţarea Federaţiei Ruse la adresa securităţii euroatlantice poate rămâne o realitate pentru anii următori

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

El a mai adăugat că problema inflației este globală, dând ca exemplu și alte țări unde inflația este mare. 

„Guvernul, Parlamentul, politicienii- la modul general- îşi fac treaba şi în multe situaţii se găsesc anumite soluţii, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 13,76% în luna aprilie 2022, mult mai mare față de aprilie 2021, conform datelor raportate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%, potrivit digi24.ro.

Citeste si: Mesajul lui Vladimir Putin pentru Maia Sandu. Președintele Republicii Moldova a anulat în ultimul moment întâlnirea cu secretarul general al ONU

Scumpiri mult mai semnificative s-au înregistrat la cartofi, de peste 40%, iar la energie, gazele aproape și-au dublat prețul, ajungând la o mărire de 85%.