În contextul în care România se confruntă cu un nou focar de gripă aviară H5N1 în localitatea Mihail Kogălniceanu, Ialomița, dr. Adrian Marinescu ne sfătuiește să respectăm măsurile obișnuite de igienă și să continuăm să gătim carnea de pui și ouăle la temperaturi potrivite, pentru ca orice bacterie sau virus să dispară.
Citește și: Noi cazuri de gripă aviară în România. Virusul H5N1 a fost depistat în județul Ialomița
Dr. Adrian Marinescu: Vaccinul rămâne cea mai bună soluție pentru prevenirea gripei
Conform celui mai recent raport emis de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), pe 29 octombrie 2024, România a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă în localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Ialomița.
Virusul H5N1, cunoscut pentru efectele devastatoare asupra păsărilor domestice și pentru potențialul de a se transmite la alte specii, a fost detectat într-o gospodărie cu de 47 de păsări de curte.
Pentru a ne proteja de gripa aviară, medicul Adrian Marinescu ne-a oferit câteva sfaturi de care trebuie să ținem cont. În primul rând, acesta a amintit că vaccinul reprezintă cea mai bună soluție de prevenție, urmat mai apoi de spălatul corespunzător al mâinilor, izolarea în cazul în care simțim vreun simptom de răceală și evitarea spațiilor aglomerate.
„Vorbim în primul rând de vaccinare, de vaccinul anti-gripal. De asemenea, spălarea corectă a mâinilor, evitarea zonelor aglomerate și închise, cum sunt avioanele și auto-izolarea atunci când avem primele simptome corespunzătoare unei gripe sunt esențiale în prevenirea unor complicații. De asemenea, într-o familie, dacă un părinte sau copilul prezintă simptome, se recomandă izolarea,” a transmis Dr. Adrian Marinescu pentru kanald.ro.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Ce ar putea face cei mici dacă ar alege să economisească. De câți bani de buzunar au nevoie?
Surse kanald.ro spun că în localitatea Mihail Kogălniceanu s-au instalat deja covorașe cu dezinfectant pe șosea, la intrarea și ieșirea din localitate.
Carnea de pui și ouăle trebuie gătite termic corespunzător
Un alt factor important de care trebuie să ținem cont este modul de preparare a ouălor și a cărnii de pui. Medicul subliniază faptul că trebuie să respectăm aceleași reguli ca până acum, adică să le gătim termic corespunzător.
„Important este să le consumăm preparate termic corespunzător. În momentul în care nu se întâmplă acest lucru, există posibiliatea de transmitere și a altor boli infecțioase, precum toxiinfecția, nu doar gripa. Se aplică exact aceleași măsuri ca și până acum în ceea ce privește gătirea acestor alimente,” a mai spus dr Adrian Marinescu.
Păsările afectate de H5N1 prezintă simptome caracteristice, cum ar fi dificultatea de a se hrăni, umflarea crestei și a bărbiței, o poziție ghemuită, aripi căzute și pete vinete pe picioare, precum și secreții din cioc și nări.
Aceste semne sunt recunoscute rapid de veterinari, iar identificarea lor este esențială pentru a preveni răspândirea rapidă a bolii.România s-a confruntat cu o epidemie de H5N1 în anul 2005, dar atunci virusul a afectat doar populația de păsări.