Este a șasea zi de război în Ucraina, tensiunile persistă pe front, semn că Vladimir Putin nu are de gând să-și retragă trupele militare de pe teritoriul ucrainean prea curând. Un site oficial guvernamental al Statelor Unite ale Americii, ready.gov, explică toți pașii pe care îi pute urma pentru a ne salva din fața unei explozii nucleare, mai ales că, Vladimir Putin a cerut să se ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, astfel, o explozie ar putea avea loc în orice moment.
Cum ne putem apăra în caz de explozie nucleară
Potrivit Ziare.com, exploziile nucleare pot provoca daune semnificative și victime. Unda de șoc, radiațiile și căldura sunt extrem de priculoasă, însă vă puteți ține familia în siguranță dacă sunteți pregățiți dinainte și veți ști ce să faceți în cazul în care va există o astfel de explozie.
Primele minute de după explozie sunt cele mai importante pentru a supraviețui
Precipitațiile nucleare se referă la materialul radioactiv propulsat în atmosfera superioară în urma unei explozii nucleare, este numită așa deoarece cade din cer după ce explozia și unda de șoc au trecut. Primele ore după detonare sunt cele mai periculoase, atunci se emite cel mai mare nivel de radiație, potrivit site-ului guvernamental al SUA.
Este necesară o perioadă bună de timp pentru ca precipitațiile să ajungă la nivelul solului, chiar mai bine de 15 minunte pentru ariile din afara zonelor de daune imediate ale exploziei.
Acesta timp este suficient pentru a putea preveni expunerea semnificativă la radiații urmând acești pași simpli:
Pruml pas este să găsiți un adăpost sigur:
– Intrați în cea mai apropiată clădire pentru a evita radiațiile.
Cărămida sau betonul sunt cele mai bune.– Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată dacă ați fost afară după ce au sosit precipitațiile radioactive. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gură, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.
– Mergeți la subsol sau la mijlocul clădirii. Stai departe de pereții exteriori și de acoperiș. Încercați să mențineți o distanță aproximativ 2 metri față de persoanele care nu sunt din familie.
Rămâneți înăuntru
– Stați înăuntru timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni. Continuați să practicați distanțarea socială și purtați mască.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
– Nu plecați pentru a ajunge la un alt adăpost unde se află ceilalți membri ai familiei. Dacă au găsit unde să se adăpostească trebuie să rămână acolo. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații periculoase.
– Ține-ți animalele de companie înăuntru.
Citeste si: Iohannis susține aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la UE: "Locul lor e în familia europeană"
Al doi-lea pas este să rămâneți conectați
– Accesați orice media disponibilă pentru informații oficiale;
– Radiourile care funcționează cu baterii și cu manivelă vor funcționa după o detonare nucleară;
– Telefonul mobil, mesajele text, televiziunea și serviciile de internet pot fi întrerupte sau indisponibile.
Identificați locațiile adăposturilor
Este bine să găsiți cea mai bună locație de adăpost, de preferat, lângă locul unde petreceți mult timp, cum ar fi acasă, serviciu și școală. Cele mai bune locații sunt subterane și în mijlocul clădirilor mai mari.
– În timpul navetei, identificați adăposturile adecvate pe care să le căutați în cazul unei detonări.
–Zonele exterioare, vehiculele, casele mobile nu oferă un adăpost adecvat. Căutați subsoluri sau centrul clădirilor mari cu mai multe etaje.
Kit de supraviețuire
– Asigurați-vă că aveți un kit de aprovizionare de urgență pentru locurile pe care le frecventați și ar putea fi nevoit să stați timp de 24 de ore.
– Ar trebui să includă apă îmbuteliată, alimente ambalate, medicamente de urgență, un radio alimentat cu baterii pentru a obține informații în cazul în care este întrerupt curentul, o lanternă și baterii suplimentare pentru articolele esențiale. Dacă este posibil, păstrați proviziile timp de trei sau mai multe zile.
După o inundație, este posibil să nu aveți acces la aceste provizii zile sau chiar săptămâni.
– Țineți cont de nevoile specifice ale fiecărei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uitați de nevoile animalelor de companie. Pregătiți baterii și dispozitive de încărcare suplimentare pentru telefoane și alte echipamente critice.
Ce facem când auzim alarma de atac nuclear și suntem în aer liber
– Dacă sunteți în aer liber când are loc o detonare, protejați-vă de explozia din spatele a ceea ce ar putea oferi protecție. Întindeți-vă cu fața în jos pentru a proteja pielea expusă de căldură și de materialele care pot zbura din cauza suflului. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gură, dacă este posibil. Dacă vă aflați într-un vehicul, opriți-vă în siguranță și aplecați-vă în interiorul vehiculului.