Poleiul ce se găsește pe poduri, pasarele și viaducte este extrem de periculos în această perioadă pentru șoferi. Iată câteva moduri în care să vă feriți de accidentele cauzate de ,,gheața neagră”.
Citește și: Iarna se instalează în România. Gerul și ninsorile își vor face simțită prezența în următoarele zile
Cum ne putem feri de accidentele cauzate de polei
,,Gheața neagră” sau poleiul ce este prezent pe poduri, pasarele și viaducte face foarte multe victime în această perioadă în anului. Chiar și șoferii experimentați au probleme atunci când acest polei le apare în cale.
Acest lucru este cauzat de diferența de temperatură ce este prezentă între pod și sol, care poate să fie de câteva grade. Temperaturile scăzute, împreună cu vântul și momentele în care umiditatea este ridicată cauzează ,,gheața neagră”, extrem de periculoasă pentru șoferi.
Poleiul este întâlnit cel mai des dimineața, seara sau în timpul nopții. Motivul pentru care poleiul nu se găsește pe carosabil în timpul zilei este căldura suficientă pentru a preveni apariția acestuia. Pentru a observa ,,gheața neagră” trebuie să fim foarte atenți la modul în care se reflect lumina pe carosabil, dacă suprafața este mai netedă și strălucitoare, atunci cel mai probabil aveți parte de un drum ce are polei.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cel mai important aspect pe care toți șoferii trebuie să îl rețină este că viteza cu care merge mașina poate face diferența. Chiar dacă ,,gheața neagră” nu apare pe suprafețe mai mari de 6 metri, viteza cu care mergem ne poate afecta. Pentru a putea controla mașina în astfel de momente este foarte important să nu se frâneze puternic și volanul să fie ținut mereu în direcția în care trebuie să ajungeți, fără a brusca mașina.
Citește și: Cauciucuri de iarnă 2022. Când se schimbă anvelopele și ce amenzi riscă șoferii care nu respectă legea
Pentru a ajuta mașina în situația în care scapă de sub control din cauza poleiului, este important să schimbați viteza pe care o aveți cu una mai mică, dacă acest lucru este posibil pentru a avea un control mai bun asupra mașinii.
Anvelopele de iarnă nu trebuie să lipsească, chiar dacă temperaturile nu sunt negative, acestea împreună cu viteza redusă vă pot recâștiga aderența pe carosabil.
Sursa: playtech.ro