Cum ne schimbă anotimpurile somnul

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 dec 2023, 01:15

Ceasurile se schimbă și zilele devin mai lungi - noi cercetări sugerează că ar trebui să ne gândim la ce înseamnă acest lucru pentru orele noastre de culcare!

Sursa: PixaBay

Ceasurile se schimbă și zilele devin mai lungi - noi cercetări sugerează că ar trebui să ne gândim la ce înseamnă acest lucru pentru orele noastre de culcare!

Ceasurile se schimbă și zilele devin mai lungi- noi cercetări sugerează că ar trebui să ne gândim la ce înseamnă acest lucru pentru orele noastre de culcare. Sosirea primăverii anunță adesea o schimbare binevenită după lunile lungi și grele de iarnă. Soarele rămâne sus mai mult timp, zilele devin mai calde, primele flori încep să înflorească și, în multe țări, ceasurile sunt date înainte în ora de vară pentru a ne prelungi serile.

Dar există o schimbare care va fi probabil mai puțin apreciată pe măsură ce ne îndreptăm cu pași repezi spre vară- începeți să dormiți mai puțin.

Date din studii

Mulți dintre noi sunt familiarizați cu lupta pentru a aduna energia necesară pentru a părăsi patul dimineața în timpul iernii, alegând în schimb să apese butonul de somn. Iar oamenii de știință spun că acest lucru nu este surprinzător.


Noile cercetări sugerează că oamenii ar putea avea nevoie de mai mult somn în timpul lunilor întunecate de iarnă decât în timpul verii. Această nevoie pare să apară chiar și în cazul persoanelor care locuiesc în orașe, unde luminile artificiale ar trebui să interfereze cu influența naturală a luminii naturale a zilei asupra tiparelor noastre de somn.
"Studiul nostru arată că, chiar și atunci când trăiesc într-un mediu urban, doar cu lumină artificială, oamenii [experimentează] somnul sezonier", spune Dieter Kunz, unul dintre autorii principali ai studiului și șeful clinicii de somn și cronometrie de la Spitalul St Hedwig din
Berlin, Germania. "M-aș fi așteptat ca variațiile sezoniere să fie mult mai mari, [dacă pacienții ar fi trăit] afară și ar fi fost expuși doar la lumină naturală", adaugă el.
Studii anterioare au constatat că expunerea la lumina artificială înainte de culcare poate suprima secreția de melatonină, hormonul produs de glanda pineală care reglează ceasul nostru circadian, ciclul natural de somn-veghe care se repetă la fiecare 24 de ore, și ne face să ne simțim somnoroși.
Însă studiul german, care a folosit înregistrări detaliate ale somnului a 188 de pacienți care locuiau în mediul urban și care sufereau de tulburări de somn, a constatat că, chiar și atunci când au fost expuși în primul rând la lumina artificială, participanții au înregistrat variații sezoniere în somnul REM, care este direct legat de ritmul nostru circadian. De fapt, participanții au dormit cu o oră mai mult în decembrie decât în iunie.
Somnul lor cu mișcări rapide ale ochilor (REM), care este stadiul cel mai activ al somnului în care visăm și în care ne crește ritmul cardiac, a fost cu 30 de minute mai lung iarna decât vara.
Somnul REM este reglementat de ceasul circadian, "așa că faptul că acesta merge în paralel cu sezonalitatea are sens", spune Kunz.
Dar echipa lui Kunz a fost surprinsă să constate că au existat schimbări sezoniere și în ceea ce privește somnul cu unde lente (SWS), cunoscut și sub numele de somn profund.
"Am constatat schimbări specifice în somnul REM și în somnul profund, cele două etape majore ale somnului, de-a lungul anului. Acest lucru a fost complet nou", spune Kunz.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Undele de somn

Somnul cu unde lente apare în timpul etapei finale a somnului NREM (non-rapid eye movement). Este momentul în care organismul repară și regenerează țesuturile, construiește mușchi și întărește sistemul imunitar și este important pentru consolidarea memoriei pe termen lung și pentru procesarea informațiilor nou dobândite. Somnul cu unde lente al participanților la studiu a fost cu 30 de minute mai scurt în septembrie decât în februarie.
Caracterul sezonier al somnului profund "a fost ceva la care nu ne așteptam", spune Kunz. "[Deoarece] somnul profund nu este condus de sistemul de sincronizare circadiană; este un proces homeostatic. [Aceasta înseamnă că] cu cât ești treaz mai mult timp, cu atât mai mult somn profund ai nevoie pentru a-ți reface energia".
Kunz spune că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce avem nevoie de mai puțin somn profund toamna decât iarna. "Încă nu avem nicio idee despre ce înseamnă din punct de vedere funcțional".
De asemenea, este demn de remarcat faptul că studiul a fost realizat pe pacienți care suferă de tulburări de somn, cum ar fi insomnia, așa că va trebui să fie repetat la o populație sănătoasă pentru a confirma că aceste efecte sunt observate la scară mai largă.

Citește și: Când prea mult sport le îmbolnăvește pe femei? Afla despre RED-s

Citește și: Dormi în acest fel pentru a adăuga aproape 5 ani la viața ta!

Citește și: Cancerul lovește tot mai mulți oameni la 30 și 40 de ani- Afla de ce!

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.