Cum obții cea mai bună saramură pentru castraveciorii murați

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 17 apr 2021, 16:00

Castraveții murați sunt mai gustoși, dacă îi preparați acasă. Iată cum obțineți cea mai bună saramură, pentru castraveciori tari și delicioși.

Murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor, mai ales atunci când servim o delicioasă friptură la grătar sau la cuptor. Castraveciorii sunt, de departe, cei mai gustoși, dar și cel mai ușor de preparat. Secretul este să știți cum să faceți saramura. 

Secretul celei mai bune saramuri pentru castraveții murați

Castraveții murați în saramură sunt extrem de gustoși, dar pe lângă asta, aduc și multe beneficii organismului. Au un aport ridicat de probiotice, care vă ajută să vă mențineți sănătoasă flora intestinală. 

Alimentele fermentate, printre care și murăturile, îmbunătățesc digestia și vă ajută să aveți și un sistem imunitar mai bun. 

Dacă până acum nu ați pus niciodată murături, este momentul să faceți primul pas. Începeți cu un borcan de castraveți murați. Sunt ieftini și se prepară foarte repede. 

Castraveciorii în saramură se potrivesc perfect cu orice tip de friptură, dar pot fi folosiți și atunci când preparați salata de boeuf. 

Trebuie doar să știți câteva trucuri și vă garantăm că veți obține cei mai buni castraveți murați. Pentru a pregăti saramura perfectă, nu trebuie să lipsească usturoiul, boabele de muștar și hreanul. 

De asemenea, cel mai important aspect este să respectați proporția de sare și de apă. Astfel, la un litru de apă, se pun 20 de grame de sare grunjoasă. Nu folosiți niciodată la murături sare de masă, iodată!

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ingrediente:

  • castraveți
  • mărar uscat
  • frunze de țelină
  • rădăcină de hrean
  • usturoi
  • ardei iute
  • sare

Cum se prepară saramura 

Spălați foarte bine castraveții și lăsați-i să stea măcar 10 minute în apă rece. După aceea, îi așezați în borcane, pe fundul cărora puneți frunze de țelină și de mărar. 

Castraveții se pun în picioare, foarte apropiați unul de celălalt. Dacă vă rămân goluri printre ei, puneți câteva bucăți de morcovi. 

Deasupra se adaugă câțiva căței de usturoi, dar și ardei iute. La final, puneți și frunze de țelină, mărar uscat, frunze și rădăcini de hrean. 

Este important de știut că sub fiecare borcan trebuie să puneți ceva de metal, pentru ca acesta să nu se spargă, atunci când veți turna saramura fierbinte. 

Pentru a prepara saramura, aveți nevoie de apă și de sare. Așa cum spuneam, la un litru de apă, adăugați 20 de grame de sare grunjoasă, pentru murături. 

Cantitatea de saramură o stabiliți în funcție de câte borcane de castraveți aveți de gând să puneți. Într-o oală, turnați apa, puneți sarea și lăsați să fiarbă. Saramura trebuie să dea în câteva clocote. 

După aceea, luați oala de pe foc și turnați saramura fierbinte în borcane, peste castraveți. Nu puneți imediat capacele, ci așteptați până a doua zi. După ce le-ați închis bine, depozitați borcanele într-un loc răcoros.