Cum obții rovinieta în 2023 și cum verifici valabilitatea. Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă aceste reguli

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 02 iun 2024, 01:40

Cum obții rovinieta în 2023 și cum verifici valabilitatea. Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă aceste reguli

Sursa: PixaBay

Ce trebuie să știe despre rovinietă în anul 2023? În primul rând, rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru majoritatea șoferilor. Ce riscă aceștia dacă nu respectă anumite reguli?

De cele mai multe ori, șoferii uită de taxa de drum obligatorie și se trezesc cu o amendă destul de usturătoare. Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru șoferii care circulă pe drumurile naționale și pe drumurile aflate în intravilanul municipiilor și reședințelor de județ, dar și pentru orice vehicul de transport marfă.

Care este valoarea rovinietei în 2023?

Potrivit unui anunț recent, Ministerul Transporturilor vrea să crească valoarea rovinietei.

Prima scumpire ar putea avea loc peste trei ani și ar fi de aproape 40%, urmând ca o alta să fie abia în 2035, cu 66%. Aceste tarife sunt valabile pentru mașinile Euro 6. Cei care conduc mașini ce poluează mai mult vor trebui automat să și plătească mai mult. 

Rovinieta trebuie plătită obligatoriu atunci când șoferul circulă pe un drum național din țară, chiar dacă mașina e înmatriculată în România sau în altă țară.

Citește și: Apare o nouă lege care să reglementeze taxarea folosirii drumurilor publice. Rovinieta mai scumpă pentru mașinile vechi

Astfel, odată ce pleci din localitate, ar fi bine să te asiguri că ai plătit rovinieta.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De unde poți achiziționa rovinieta în 2023

Rovinieta poate fi achiziționată fizic sau online. În majoritatea benzinăriilor există roviniete de vânzare. Șoferul trebuie să îi spună vânzătorului numărul de zile de valabilitate a rovinietei.

De asemenea, rovinieta mai poate fi achiziționată din agențiile de control și încasare ale CNAI sau în secțiile de Drumuri Naționale, de la Direcțiile Regionale Drumuri și Poduri, de la punctele de lucru ale asociației Automobil Clubul Român, de la birourile regionale ale UNTRR sau de pe site-ul oficial CNAIR.

O altă opțiune este plata rovinietei prin SMS, din toate rețelele mobile, însă șoferii trebuie să știe că aceasta va fi valabilă doar 7 zile.

Citește și: Începând cu luna iunie, taxa de pod de la Fetești va fi suspendată temporar. Propunerea se află în dezbatere publică

De asemenea, rovinieta mai poate fi cumpărată și online de pe site-ul  roviniete.ro, autorizat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

 

Taguri: