Muntele Athos, locul sacru în care Maica Domnului sălășluiește călugării și face minuni, a fost subiectul unui nou reportat „Asta-i România” dedicat Nașterii lui Iisus Hristos.
De ce nu consumă nimeni carne la muntele Athos
Niciun preot, pelerin sau monarh nu consumă carne la muntele Athos. Părintele Pimen Vlad spune că cel mai bine trăim mâncând alimente ușoare, mintea și trupul devenind mai limpezi.
Citește și: Astăzi, în prima zi de Crăciun, la “Asta-i România!”, Athos, între oameni și sfinți!
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Dintotdeauna călugării au căutat să fie mâncarea cât mai simplă. Și fiind mâncarea simplă, și trupul devine mai ușor, și atunci așa, părinții, din vechime, de multe ori trăiau numai cu pâine cu apă, sau cu verdețuri, au scos din viața lor tot ce era partea asta (n.r.: de mâncare grea), ce era mult și ce îngreunează trupul. Mâncând carne, îți îngreunează trupul, mintea, nu mai e limpede. (...) Uită-te la bou! Trăiește numai cu iarbă și trage câte un car pe care nu-l poate trage nimeni, câtă putere are! Dumnezeu poate să-ți dea putere să trăiești numai cu asta și să poți duce mai departe, am întâlnit oameni care toată viața au mâncat de post, da, nu era nicio problemă. Organismul omului e făcut să nu aibă nevoie de carne. Dacă-i mintea mai limpede, mănânci de post, mănânci mai rar, că noi avem o vorbă în călugărie: să mănânci în așa fel încât să mai poți face mătănii când te-ai ridicat de la masă”, spune părintele
Pimen Vlad.Cum se sărbătorește Crăciunul la muntele Athos
La muntele Athos, Crăciunul arată diferit. Aici, nimeni nu mănâncă sarmale și cârnați, ci toată lumea se străduiește să-L primească bine pe Iisus Hristos în sufletele lor, cu ocazia nașterii Sale. Cei vrednici pot simți cum Fiul Lui Dumnezeu ia naștere în ei.
„De Crăciun, este slujba de Crăciun, monarhul se străduiește să-L facă pe Hristos să se nască în noi, pentru că slujba de Crăciun nu este o amintire a unui eveniment care s-a întâmplat în urmă cu 2022 de ani plus, minus. Slujba de Crăciun este trăirea acelei sărbători, acelui moment, dinăuntrul nostru. Slujba este scoaterea omului de sub imperiul timpului și propulsarea lui în veșnicie. Cine este atent, dacă a postit înainte, va simți într-un mod foarte concret, dar foarte tainic, o să simtă cum, într-adevăr, Iisus se naște în ieslea sufletului său. Trupul este doar o haină de piele a sufletului. Dacă pe om îl reduci la trup, îl chinui. Asta este, de fapt, Iadul, închiderea în materie. Răul nu există. Răul este o știrbire a binelui”, a explicat părintele Teologos.