Cum poate afecta grădina lipsa unui sistem de drenaj

Author: Madalina Maftei

Scopul oricărui sistem de drenaj este acela de a asigura evacuarea apei acumulate în exces pe o suprafață în urma ploilor, a topirii zăpezilor sau a altor situații.

Deși apa reprezintă un element vital pentru plantele din grădină, amenajarea unui sistem de drenaj este necesară și în astfel de spații. Apa acumulată în exces poate face mai mult rău decât bine în grădini, iar pe parcursul acestui material îți vom arăta ce se poate întâmpla în lipsa unui sistem de drenaj.

Apariția băltirilor

Primul inconvenient ușor de constatat este apariția băltirilor din cauza cărora, deseori, nici nu mai poți intra în grădină. Pământul absoarbe o anumită cantitate de apă, dar la un moment dat ajunge la saturație. În aceste condiții, excesul se acumulează la suprafață și formează bălți care pot persista zile întregi în lipsa unor șanțuri sau a unor tuburi de drenaj care să permită scurgerea apei.

Odată cu aceste bălți, se formează și nămolul rezultat în urma fărâmițării solului îmbibat de apă. În aceste condiții, nu poți efectua niciun fel de lucrări în grădină cât timp bălțile nu dispar, iar noroiul nu se usucă.

Putrezirea rădăcinilor

Dacă băltirile despre care am amintit persistă pentru o perioadă mai lungă de timp, acestea vor afecta în mod direct plantele din grădină care vor avea de suferit din cauza excesului de umiditate.

Un sol suprasaturat de apă va genera la un moment dat putrezirea rădăcinilor, motiv pentru care plantele nu își vor mai putea extrage substanțele nutritive. În astfel de situații, se spune că plantele se îneacă, primul semn fiind înnegrirea frunzelor care devin totodată mai lipsite de vigoare.

Dacă apa nu este evacuată imediat ce apar aceste simptome, plantele vor muri pentru că nu se mai pot hrăni sau pentru că rădăcina putrezită nu mai poate susține părțile aeriene; în scurt timp, acestea se prăbușesc pur și simplu la pământ.

Dezvoltarea ciupercilor și bacteriilor care îmbolnăvesc plantele

Umiditatea ridicată este un mediu propice pentru dezvoltarea a numeroși agenți patogeni responsabili de apariția bolilor la plante. Este vorba despre microorganisme precum ciupercile parazite, bacteriile și diferite virusuri pentru care mediile calde și umede reprezintă condițiile ideale de înmulțire și dezvoltare.

Chiar dacă bălțile formate dispar în mod natural după câteva zile, această perioadă este suficientă pentru ca agenții patogeni să se dezvolte și să atace plantele din grădină. Astfel, după o anumită perioadă, vor apărea primele semne de boală în culturi; dacă nu vei interveni la timp, riști ca întreaga recoltă să fie compromisă.

Scăderea eficienței tratamentelor fitosanitare

Se știe că administrarea produselor de protecție a plantelor nu se face în perioadele ploioase pentru că apa „spală” părțile vegetale, îndepărtând totodată substanțele menite să le protejeze.

Nici umiditatea crescută nu ajută foarte mult fiindcă apa în exces diluează  și dizolvă substanțele administrate în culturi pentru a combate insectele, agenții patogeni și buruienile. În acest mod, efectele tratamentelor fitosanitare sunt serios diminuate sau chiar anulate, din cauza apei acumulate în exces.

Un grad ridicat de umiditate în sol își pune amprenta și asupra fertilizatorilor administrați în grădină. Îngrășămintele conțin substanțe nutritive care trebuie să fie absorbite treptat în sol, pe o perioadă îndelungată, iar într-un teren îmbibat cu apă, acestea se descompun mult mai rapid. Astfel, se eliberează o cantitate mare de minerale care se pierd și va fi nevoie de o nouă fertilizare pentru a asigura necesarul de substanțe nutritive pentru plantele din grădină.

În concluzie, se poate spune că lipsa unui sistem de drenaj afectează în mod semnificativ orice grădină ducând la moartea plantelor din cauza excesului de apă sau diminuând considerabil productivitatea acestora.   

 

 

 

    

    

  

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.