Cum poate fi detectat un microfon spion la locul de muncă?

Author: Oana Picerea

Multe companii pot reprezenta un subiect de interes pentru hackeri, atacuri cibernetice sau pur și simplu, pentru spionajul industrial. Prin ascultarea și înregistrarea conversațiilor din cadrul companiei, mai ales din timpul ședințelor și discuțiilor confidențiale, pot fi divulgate anumite informații considerate confidențiale, ceea ce este în detrimentul companiei respective.

Acest lucru se poate face foarte simplu, prin intermediul unor microfoane spion care pot fi ascunse în cameră fără a putea fi identificate ușor, deoarece pot avea forme dintre cele mai neașteptate, de la un stilou cu camera spion incorporată, o cheie de mașina sau o priză. Prin urmare, este necesară o verificare amănunțită a întregii încăperi suspectată că ar fi spionată, verificare care se poate face astfel:

● Verificarea componentelor IT

Calculatoarele sunt locul ideal pentru a integra un microfon spion. De exemplu, un microfon spion poate fi ascuns într-un telefon mobil. Pentru a verifica acest lucru, carcasa receptorului poate fi demontată pentru a vedea dacă există componente străine în interior.

De asemenea, este foarte posibil ca un microfon spion să fie ascuns într-un mouse, dar majoritatea spionilor au tendința de a ascunde microfoanele în prize, prelungitoare, becuri sau chiar routere, obiecte care nu ar trezi nicio suspiciune. Așadar, trebuie verificate toate dispozitivele electrice din birou sau sala de ședințe dacă există bănuieli cu privire la spionaj.

● Decorațiunile

Obiectele de decor dintr-un birou pot fi și ele locul ideal pentru a ascunde un echipament de spionaj, indiferent că este vorba despre un microfon sau o camera spion. Un astfel de echipament poate fi montat într-o rama foto, în plantele din birou sau chiar într-un odorizant de cameră.

● Semne de suspiciune

Unele tipuri de microfoane spion pot fi mai ușor de recunoscut decât altele, motiv pentru care ar trebui să se acorde atenție oricărui lucru sau dispozitiv care pare suspect. De asemenea, este posibil ca microfoanele spion să provoace interferențe cu echipamentul informatic al companiei, caz în care va fi mai ușor de identificat.

Totuși, cel mai sigur mod prin care se pot găsi echipamentele de spionaj, dacă acestea există, este cu ajutorul unui detector de camere și microfoane spion.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.