Cardul European pentru Dizabilitate facilitează accesul persoanelor cu dizabilități la servicii publice și private în statele membre ale UE. Acesta asigură beneficii precum transport gratuit, parcare rezervată și acces la evenimente culturale. Cardul este emis de autoritățile naționale și recunoscut oficial în întreaga Uniune Europeană.
Cum se emite Cardul European pentru persoanele cu dizabilități și beneficiile acestuia
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), emite la cerere Cardul European pentru persoanele cu dizabilități.
În acest an au fost emise 1.196 de carduri, iar alte aproximativ 4.100 de cereri sunt în curs de procesare.
Potrivit mmuncii.ro, beneficiile Cardului European pentru persoanele cu dizabilități sunt următoarele:
- Transport gratuit cu mijloacele de transport în comun;
- Parcare gratuită;
- Acces gratuit sau subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber (în funcție de pachetele de beneficii stabilite de fiecare dintre Statele Membre participante).
Cardul european vine în completarea cardurilor naționale pentru persoanele cu dizabilități și va fi acordat de către autoritățile naționale pe baza propriilor criterii.
Pentru moment, cardul poate fi utilizat în statele membre ale Uniunii Europene: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta și România.
Cum se obține Cardul European?
Persoanele interesate trebuie să depună:
- Cerere de înscriere disponibilă pe site-ul oficial al guvernului;
- Fotografie recentă (tip buletin).
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Anunț pentru femeile din țară! Casa Națională de Pensii Publice anunță cine va ieși mai devreme la pensie
Înscrierea se poate realiza:
Electronic- prin trimiterea documentelor scanate pe adresa de e-mail a Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din județul sau sectorul de domiciliu;
Personal sau prin reprezentant – prin depunerea documentelor la sediul DGASPC din județul sau sectorul de domiciliu.
Directiva europeană privind Cardul European pentru persoanele cu dizabilități
O directivă pentru înființarea unui card european pentru persoanele cu dizabilități și îmbunătățirea cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități a fost oficializată recent. Aceste carduri vor facilita accesul la diverse servicii publice și private pentru persoanele cu dizabilități.
Țările membre ale UE trebuie să transpună directiva europeană până în 2027 și apoi să o pună în aplicare din 2028.
Directiva europeană 2024/2.841, apărută în Jurnalul Oficial al UE, prevede introducerea cardului european pentru persoanele cu dizabilități, valabil în toate statele membre ale UE.
De asemenea, documentul va îmbunătăți și standardiza cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități.Cardul european pentru persoanele cu dizabilități va servi ca un document de recunoaștere a dizabilității în toată UE și va permite accesul egal la condiții speciale și tratament preferențial în diferite servicii publice și private, inclusiv transport, evenimente culturale, muzee, centre de agrement și parcuri de distracții.
Acest card va fi emis de autoritățile competente naționale și va completa cardurile sau certificatele naționale existente.
Îmbunătățirea cardului european de parcare
În ceea ce privește cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități, a fost decisă îmbunătățirea acestuia, cu scopul de a oferi drepturi de parcare similare în toate statele membre. Acest card va avea un format standardizat, care va înlocui cardurile de parcare naționale și va fi recunoscut în întreaga UE.
Pentru a asigura accesibilitatea acestor carduri, statele membre vor trebui să furnizeze carduri în format fizic și digital, să ofere informații despre condițiile de eliberare și retragere a cardurilor în formate accesibile și să asigure furnizarea informațiilor despre condiții speciale și tratament preferențial pentru persoanele cu dizabilități în formate accesibile.
Această inițiativă are la bază obiectivul de a asigura drepturile persoanelor cu dizabilități la mobilitate și participare în societate, în conformitate cu convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, și se aliniază cu principiile de egalitate și incluziune din cadrul Uniunii Europene.
În momentul de față, în România, persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora pot beneficia, la cerere, de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare, emis de autoritățile publice locale. De asemenea, autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită, chiar dacă nu aparține acesteia.