Cum porți corect lentilele de contact? 5 sfaturi

Autor: Alina Petre

Ai decis să faci o schimbare și să înlocuiești ochelarii de vedere cu lentilele de contact? Înseamnă că vrei să știi cum să le folosești în mod corespunzător. Lentilele de contact oferă foarte multe avantaje, însă așa cum ai aflat, trebuie purtate respectând indicațiile. Dar nu ai de ce să-ți faci griji în această privință. Lentilele de contact nu vor reprezenta o grijă în plus pentru tine. Ritualul de întreținere al lentilelor este cât se poate de simplu.

În acest articol îți vom vorbi despre cum să porți corect lentilele de contact. În felul acesta vei evita riscurile. Te vei bucura de o vedere clară, cu minim de efort. Manevrarea lentilelor se face cu ușurință, astfel că în scurt timp vei fi cu adevărat expert în utilizarea lor. Află în continuare sfaturile noastre!

1. Spală-te pe mâini înainte de a folosi lentilele

Primul sfat este acela de a te spăla bine pe mâini cu apă și săpun, înainte de a manevra lentilele. Este un lucru obligatoriu și foarte important. Evită săpunurile uleioase, care pot lăsa urme grase pe piele. Șterge-te bine, astfel încât să ai mâinile complet uscate. Folosește un prosop care nu are scame.

2. Curăță lentilele înainte și după purtare

O soluție multifuncțională, pentru curățarea și dezinfectarea lentilelor te va ajuta să le îngrijești ușor. Înainte de a-ți pune lentilele, clătește-le pe fiecare în parte cu soluție, turnând câteva picături din flacon, la fel și la finalul zilei de purtare, după ce le dai jos. O simplă clătire este suficientă. Nu vei folosi șervețele pentru a le șterge. Utilizează doar soluția special dedicată pentru curățarea lor și nu apă de la robinet (aceasta conține multe microorganisme și riști apariția unor infecții oculare). 

De știut: Există lentile de unică folosință care la finalul zilei se aruncă, iar a doua zi scoți o pereche nouă din cutie. În cazul lor nu mai este nevoie de curățarea lentilelor. Pentru lentilele săptămânale, lunare sau anuale, va trebui să respecți ritualul de îngrijire, clătindu-le. Dacă alegi lentile anuale, acestea vor putea fi purtate timp de un an. Le scoți în fiecare seară și a doua zi le aplici, însă nu ai grija cumpărării unei perechi noi prea curând. Comanda online lentile de contact cu 365 de purtari.

3. Păstrează peste noapte lentilele în soluție

Există recipiente special dedicate pentru a depozita lentilele de contact. Se numesc lenscase-uri. Au două compartimente însemnate cu literele: R - pentru lentila de la ochiul drept și L - pentru lentila ochiului stâng, astfel încât să nu le încurci. După ce dai jos de la ochi lentilele și le clătești, curăță și recipientul, apoi umple cele două lăcașuri cu soluție. Astfel, lentilele vor sta peste noapte în soluție și nu se vor usca.

4. Nu depăși perioada de purtare a lentilelor

Este foarte important să nu porți lentilele mai mult decât este indicat. În funcție de perioada de utilizare există lentile săptămânale, lunare, bilunare, anuale. De exemplu, o cutie de lentile lunare conține 6 bucăți, deci trei perechi de lentile de contact. Fiecare pereche va fi purtată timp de o lună de zile. Nu vei depăși această durată. Dacă ai desfăcut perechea de lentile din ambalajul original și ai purtat-o doar ocazional, la un eveniment sau două, apoi le-ai ținut în recipientul de păstrare, dar a trecut o lună de zile, asta nu înseamnă că vei mai putea să le porți.

5. Aplică și scoate lentilele în mod corect

Ca să le așezi pe ochi, pune lentila pe vârful degetului arătător, iar cu cel mijlociu de la aceeași mână, trage ușor de pleoapa inferioară în jos. Cu degetul arătător de la mâna cealaltă trage ușor de pleoapa superioară și privește în sus. Acum aplică lentila, apoi clipește pentru a-i permite acesteia să se așeze corespunzător. Ca să le scoți, privește în sus, trage de pleoapa inferioară cu degetul mijlociu de la mâna dreaptă, iar cu arătătorul atinge marginea de jos a lentilei și trage-o spre zona albă a ochiului. Apucă lentila și scoate-o.

Ține cont de sfaturile de mai sus. Este foarte important să îți îngrijești corespunzător lentilele, pentru a îndepărta germenii dăunători și a evita posibile infecții oculare. Folosirea corectă a lentilelor de contact înseamnă să ai grijă implicit de sănătatea ochilor tăi.