Cum pot cere pensionarii recalcularea pensiei! Drepturile de pensie pentru limita de vârstă se calculează doar în anumite condiții

Author: Laura Macovei
Actualizat: 22 sep 2023, 13:43

Pensiile se vor mări începând cu 1 ianuarie 2024, a fost anunțul făcut chiar de premierul Marcel Ciolacu. O altă veste nouă este că pensionarii pot cere recalcularea pensiei, însă doar în anumite condiții.

Pensionarii pot cere recalcularea pensiei, în anumite condiții, potrivit unui anunț făcut de Casa Națională de Pensii Publice( CNPP).

Cum se poate face recalcularea pensiei

Cei ce vor să-și recalculeze pensiile, trebuie să se prezinte la Casa de Pensii de care aparțin, cu următoarele documente:

  • Cerere scrisă prin care se solicită recalcularea pensiei;
  • Buletinul în original și copie;
  • Carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată;
  • Cuponul de pensie.

Citește

și: Limită de 2.000 de lei la plățile numerar în magazinele magazinele de tip cash & carry. Guvernul urmărește combaterea evaziunii fiscale

„Considerăm că este nevoie de o  nouă lege a pensiilor  şi a devenit o prioritate legislativă pentru grupurile reunite ale PSD şi pentru Ministerul Muncii din acest moment.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Mi-aş dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie. Şi cei de la Comisie (Comisia Europeană- n.r.) şi noi ştim că sunt foarte multe inechităţi în vechea lege a pensiilor.

În continuare avem pensii de 1.500 de lei, dar şi pensii de 30-40.000 de lei. Trebuie să intervenim, avem această obligaţie ca şi stat, ca să închidem cât mai mult din acest decalaj major”, spunea 

premierul la începutul lunii.

Cine sunt pensionarii care pot cere recalcularea pensiei

Recalcularea pensiei este posibilă pentru oricine care a completat stagiul de cotizare după dobândirea  dreptului de pensionare  pentru limită de vârstă. De asemenea, acest drept se aplică și pentru cei care au ales să continue să lucreze chiar și după atingerea vârstei de pensionare, dar ulterior s-au retras. 

Citește și: Guvernul taie din voucherele de vacanță. Cine sunt angajații care vor fi afectați de această măsură

De asemenea,  recalcularea pensiei  poate fi solicitată și de către persoanele care au avut venituri mai mari decât cele declarate inițial la momentul stabilirii pensiei sau care au contribuit la sistemul de pensii pentru o perioadă mai mare decât cea care le era stabilită inițial.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.