Cum pot medicii să transforme vizita copiilor la cabinet într-o experiență pozitivă

Autor: Oana Iosif

Mulți copii au instinctiv frică de medici, chiar dacă vizitele la cabinet au însemnat de cele mai multe ori controale de rutină, fără proceduri dureroase. Se sperie fie din cauza halatelor albe, fie din cauza mirosului de medicamente sau a instrumentelor medicale pe care le văd de cum intră în cabinet. În cazul în care copilul începe să fie neliniștit și începe să plângă, vizita se transformă într-o experiență neplăcută pentru copil și părinți și una complicată pentru medic, pentru că evaluarea va fi făcută cu dificultate.

Însă sunt și medici care recurg la tot felul de trucuri prin care le câștigă încrederea celor mici, iar consultul este transformat astfel într-o experiență pozitivă.

Ce se poate schimba la uniformă

Halatele albe sunt în continuare cel mai des utilizate de medici, dintr-un motiv cât se poate de puternic: pot fi igienizate corespunzător. Însă halatul alb le poate transmite copiilor un sentiment de neliniște. Totuși, un accesoriu vesel și colorat, cum ar fi o bonetă, poate schimba situația. Iar în cazul în care medicul are o bonetă cu animăluțe sau personaje de desene animate, copiii ar putea fi chiar amuzați și se vor întoarce cu plăcere în cabinet data viitoare.

Comunicarea cu micul pacient

Medicii își iubesc profesia și o iau foarte în serios. Dar mulți copii vor fi speriați de un ton foarte profesional și sobru, chiar dacă, până la urmă, este vorba despre probleme cât se poate de serioase, care țin de sănătatea lor. Atunci când experiența se transformă într-o joacă, lucrurile vor fi foarte simple și plăcute. Ca medic poți să câștigi încrederea micului pacient întâmpinându-l cu zâmbetul pe buze, apoi poți să-i prezinți instrumentele pe care le vei folosi ca într-un joc și comportă-te cu el ca și cum totul ar fi doar o joacă. Dacă ai aparate mai interesante, cum ar fi un tensiometru cu ecran electronic, arată-i ce se întâmplă pe ecran. Copiii sunt atrași de lucruri de acest gen și vor fi încântați. Comunică cu el pe tot parcursul vizitei și discutați despre lucruri care-i fac plăcere: la ce desene se uită, care sunt colegii preferați de la grădiniță, ce a făcut în parc etc. 

Amenajarea cabinetului medical

Un cabinet medical în care ajung și mulți pacienți copii trebuie să includă și elemente care să le atragă atenția. Spre exemplu, pereții albi pot fi decorați cu autocolante cu personaje din povești sau desene, mobilierul poate fi, de asemenea, „înveselit” cu câteva desene vesele, iar accesoriile, cum ar fi un corp de iluminat sau o lampă de birou cu forme amuzante, pot încălzi atmosfera sobră din cabinet.

Evident, părinții pot să facă mult mai multe pentru ca micuții să meargă cu încredere și chiar plăcere la un consult medical, iar în acest blog vei descoperi câteva sfaturi foarte utile.

Sursa foto: pexels.com