Cum pot primi pensionarii 1.000 de lei în plus după recalculare? Vechimea necesară pentru mărirea pensiei

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 iun 2024, 13:27

1.000 de lei în plus la pensie după recalculare

Sursa: Unsplash

Pensionarii din România așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor și deciziile pentru recalcularea acestora.

Pensionarii din România așteaptă cu sufleul la gură de câteva luni că primească deciziile asupra pensiilor recalculate, proces ce a scos la suprafață adevărata importanță a vechimii în muncă. Iată care este vechimea în muncă necesară ce le poate aduce pensionarilor 1.000 de lei în plus la pensie.

Cum pot primi pensionarii 1.000 de lei în plus după recalculare

Noua lege a pensiilor a scos la suprafață importanța vechimii în muncă pentru pensiile românilor, deoarece noua metodă de calcul le oferă beneficii românilor ce cotizat pe piața muncii pentru mai mult de 25

de ani. Astfel, după recalcularea pensiilor, românii ce au lucrat peste 25 de ani vor primi puncte de stabilitate, care o să fie adăugate la pensia pe care aceștia o vor primi.

Persoanele ce au muncit peste 30 de ani vor primi astfel 0,5 puncte de stabilitate pentru fiecare an muncit peste cei 25, astfel vor primi o creștere a pensiei cu 202 lei. Românii ce au muncit peste 35 de ani vor primi 6,25 de puncte bonus, echivalentul a 506 lei, în timp ce angajații ce au lucrat peste 40 de ani vor primi 11,25 de puncte

bonus, echivalentul a 911 lei.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Există și o categorie de români ce pot primi cu peste 1.000

de lei mai mult la pensie, însă doar în cazul în care au cotizat timp de peste 45 de ani pe piața muncii, primind astfel după recalculare 16,25 de puncte bonus, echivalentul a 1.300 lei. Punctele oferite pentru fiecare an lucrat peste cei 25 de ani de muncă sunt calculate pe baza valorii punctului de pensie care este de 81 de lei.

Categoriile de pensionari ce vor avea pensii mai mici

Deși recalcularea pensiilor aduce foarte multe aspecte pozitive pentru pensionarii ce au muncit pentru mai bine de 25 de ani, există și pensionari ce vor rămâne nemulțumiți de venitul lunar pe care îl vor primi. Este vorba despre românii ce au muncit în condiții deosebite sau speciale, dar care nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime.

Citește și: Procesul de recalculare a pensiilor se apropie de final: Cine sunt românii care nu vor primi niciun ban în plus la pensie după data de 1 septembrie

„Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a declarat Daniel Baciu, potrivit romaniatv.net.

Recalcularea pensiilor atrage atenția asupra anilor de lucru, iar noua lege a pensiilor nu prevede acordarea de puncte bonus suplimentare pentru anii lucrați în condiții deosebite sau speciale.

Bucura Oprescu, ministrul muncii, a confirmat teama acestor categorii de români, spunând că punctele de stabilitate se acordă doar pentru anii efectiv munciți, indiferent de grupa de muncă.